Ovisni ste o slatkome? Uz nekoliko koraka riješite se pretjerane želje
03/06/2020

Mnogi ljudi danas pribjegavaju zdravom životu koji uključuje što manje prerađenih šećera i masti, odnosno strogo izbjegavanje grickalica i slatkiša koji doprinose pretilosti i ostalim zdravstvenim problemima. Međutim, rijetki se doista pridržavaju svih pravila prehrane, a neki čak ne mogu provesti dan bez slatkiša. Želja za slatkim uvijek nadvladava želju za mršavljenjem, premda je svima poznato da nam prerađeni šećeri ne donose ništa dobro za zdravlje. Ipak, postoji nekoliko koraka uz koje će se svakodnevna žudnja za slatkišima smanjiti, odnosno uz koje ćete se lakše odviknuti od svakodnevnog konzumiranja prerađenih šećera.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASmanjite količinu

Ljubitelji slatkiša gotovo uvijek imaju skrivene zalihe koje troše tijekom dana. Čokolade, bomboni i grickalice uvijek se nalaze u ponuđenim zdjelicama kako bi bili nadohvat ruke. Ako vidite slatkiše ili grickalice, oni će vas primamiti i nećete uopće razmišljati o želji za tim namirnicama, već ćete automatski pružiti ruku prema njima. Stručnjaci kažu kako bi za početak bilo mudro zalihe slatkiša smanjiti do minimuma. Dakle, sve što imate od slatkiša i grickalica jednostavno poklonite nekome drugome, a ako nešto i ostane, ne istresajte to u zdjelice koje ćete stalno gledati. Pri tome pripazite da kad osjetite želju ne pojedete, recimo, cijelu čokoladu, nego, za promjenu, samo jedan red. Brzo ćete shvatiti koliko vam je zapravo malo slatkoga potrebno kako biste zadovoljili želju, a i vaš džeparac će duže trajati kad prestanete toliko trošiti na slatko.

 

Jeste li žedni?

Kad osjetite želju za slatkim, prije nego što dohvatite prvu čokoladu ili grickalicu, zapitajte se kada ste posljednji puta pili vodu i jeste li u tom trenutku možda žedni. Ako je prošlo više od dva sata od posljednje čaše, popijte malo vode kako biste rehidrirali usnu šupljinu, grlo, ali i cjelokupni organizam. Dehidraciju često zamijenimo žudnjom za slatkim, stoga je vrlo važno održavati dnevnu hidrataciju uz vodu ili zdrave, prirodne sokove.

 

Korak prema zdravijem

Ako je žudnja za slatkim baš toliko izražena da jednostavno morate pojesti nešto takvog tipa, pokušajte slatko kombinirati sa zdravim namirnicama. Primjerice, čokolada se može kombinirati s raznim namirnicama, poput, primjerice, žitarica, orašastih plodova ili vama omiljenog voća. Tako ćete zadovoljiti žudnju za slatkim, ali ćete u tijelo ipak unijeti i zdrave namirnice koje će vam dati potrebne vitamine i minerale.

 

Voće kao zamjena za slatko

Istina je da i voće sadrži šećere, što ga u osnovi i čini slatkim, ali šećer iz voća je prirodan i nije ni približno sličan onom prerađenom iz grickalica i slatkiša. Svakodnevno si osigurajte svježe voće za kojim ćete posegnuti kada osjetite želju za slatkim. Naravno, tajna leži u tome da sve ostale kupovne slatkiše potpuno izbacite i ne kupujete, jer ćete tako vjerojatnije pojesti voće i nećete ići kupovati slatko.

 

Žvakaća guma

Neka istraživanja pokazala su kako su „ovisnici” o slatkome koji su češće žvakali žvakaće gume na koncu manje konzumirali slatkiše i grickalice. Tajna je u tome što i žvakaća guma sama po sebi sadrži šećere, ali u manjoj mjeri nego čokolade i grickalice. Osim toga, kada vaša vilica radi i zubi gnječe žvakaću gumu, mozak ima dojam da nešto jedemo stoga prestaje davati signale za traženje određene grane.

 

Odrecite se šećera

Ovo je cilj u kojemu samo najjači mogu uspjeti, a, vjerujte, možete i vi! Najteže će biti prva dva dana dok tijelo stekne drugačiju naviku i shvati da prerađeni šećeri i masti više nisu dio svakodnevice. Već treći dan bit će vam znatno lakše, a olakšati vam može i konzumiranje voća te zdravih slastica prirodnog porijekla. Nakon nekoliko dana gotovo ćete i zaboraviti na slatkiše, a osjećat ćete se svježije i imat ćete više energije i snage, stoga vas neće više pratiti pretjerani umor.

 

Savjet

Žudnju za slatkim ponekad može znatno povećati manjak proteina, nedostatak vitamina B12, dehidracija ili loša cirkulacija zbog pretjerano smanjenog kretanja. Kako biste izbjegli neke od navedenih problema, kao i žudnju za slatkim, u svoju svakodnevicu uvedite promjene. Pobrinite se da je vaša prehrana bogata proteinima i vitaminima, a najbolji izvori vitamina B12 su zeleno lisnato povrće, prokulica, orašasti plodovi i sjemenke. Svakodnevno prijeđite barem pet kilometara pješice i osigurajte si dovoljnu količinu vode. Promjenom načina života utjecat ćete i na svoje životne navike, a to znači veliki korak naprijed ka zdravom životu i boljem raspoloženju.

Pročitajte još