Oprez u prometu!
06/11/2019

Preplatite se
TV Našice

Svakodnevno smo, nažalost, svjedoci stravičnih prometnih nesreća koje sve češće oduzimaju živote. Vrijeme koje je pred nama, odnosno godišnje doba, svakodnevno prometovanje još više otežava, pa su čest uzrok prometnih nesreća loši vremenski uvjeti, skliski kolnik, loša vidljivost… no ipak se većina nesreća pripisuje nepažnji vozača.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUz tehnologiju koju koristimo prečesto, pa i za vrijeme vožnje, stres, pa i veću brzinu, kao produkt navedenog, prečesto sasvim slučajno okrznemo branik, uhvatimo bankinu i uništimo auto. No, šta ako za vrijeme vožnje naletimo na pješake. I oni su važan dio prometa, i oni su oni kojima trebamo dati najviše pažnje, pogotovo starima i djeci, koji se ili ne mogu ili ne znaju, snaći u danoj situacijama. A o svemu navedenom govore i statistički podatci, jer mogućnost pogibije u prometu u Hrvatskoj je tri puta veća nego u Švedskoj. Pa iako su podaci o poginulima u 2018. bolji u odnosu na godinu prije, još uvijek smo na začelju Europske unije kad je riječ o sigurnosti u prometu. Tome u prilog ide i podatak da je u Europskoj uniji tijekom 2017. poginulo 49 sudionika u prometu na milijun stanovnika, dok je u Hrvatskoj poginulo njih 80, skoro duplo.

Uzroci ovih nesreća razni su, pa kao što je navedeno u prvom dijelu teksta mogu biti uzrokovani vanjskim uvjetima ali i osobnim stanjem vozača. Također, prema statistici najviše je osoba u prometnim nesrećama smrtno stradalo pri slijetanju s ceste (31,2%), pri naletu na pješake (20,5%) i u sudarima iz suprotnog smjera (18,6%). Prema uzrocima nesreća, najviše je smrtno stradalih zbog brzine neprimjerene uvjetima (46,1%) i nepropisnog kretanja vozila po kolniku (12%).

Sukladno ovom, iz HAK-a poručuju da svi vozači ne zaborave nekoliko osnovnih pravila koja će im olakšati kretanje po jesenskim kolnicima:

  • Valja provjeriti stanje guma i metlica brisača,
  • Obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost
  • Držati propisani sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni
  • Izbjegavati nagla kočenja
  • Voziti opreznije
VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji