Općina Podgorač ide užurbanim koracima naprijed
13/02/2020

Proslava Dana općine Podgorač započela je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u domu DVD-a Podgorač, koji će uskoro biti obnovljen u moderan vatrogasni centar. Načelnik Goran Đanić predvodio je sjednicu, uz općinske vijećnike, na kojoj je bio nazočan i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, potpredsjednik skupštine Osječko – baranjske županije Ivica Čeme, gradonačelnik grada Našica Josip Miletić, čelnici susjednih gradova i općina, predstavnici vjerskih zajednica i nacionalnih manjina te suradnici. Na samom početku istaknuto je pismo počasnog mještanina Općine Podgorač, bivšeg predsjednika, Ive Josipovića koji se ispričao na ne dolasku, istaknuvši iznimno gostoprimstvo i srdačnost koju je doživio kad je zadnji puta bio ovdje poželivši im puno sreće u daljnjem radu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADobrodošlicu okupljenima, koji su svojim dolaskom uveličati proslavu Dana općine, uz pozdravni govor poželjela je predsjednica Općinskog vijeća Ljiljana Zidar, nakon koje se obratio i načelnik Goran Đanić.

„Veliki projekti naše općine, koji su pripremljeni ranije sad su u fazi realizacije. Izuzetno mi je drago zbog svega što smo postigli te mnogobrojnih projekata nominiranih kroz EU, određena ministarstva te naravno uz potporu našeg prvog partnera ovdje, a to je Osječko-baranjska županija. Naš najveći investitor svakako su Hrvatske vode, a partner Našički vodovod uz koje smo realizirali dovođenje pitke vode do svakog kućnog praga. Uz to smo započeli i izgradnju kanalizacije u Stipanovci, dok je u Podgoraču započela izgradnja vatrogasnog centra vrijednosti 5 milijuna kuna. Poduzetnička zona također je gotova, osim ceste, koja će se izgraditi u sklopu projektu Slavonija, vrijednosti veće od 6 milijuna kuna.

Među većim projektima ističem projekt „Zaželi” sa 28 radnih mjesta, za koji ćemo uskoro potpisati ugovor, od toga već imamo 7 zaposlenih kroz LAG i nekoliko kroz Crveni križ, a to je nekih 35 ljudi koje ćemo, možemo reći, dugotrajno zaposliti. Napominjem da imamo i preko 70 potpisanih ugovora o dodijeli besplatnih građevinskih materijala, tako da mi „bijelu kugu” sustavno suzbijamo. Ipak najveća nam je nada za borbu protiv toga Poduzetnička zona u kojoj će se se u narednom vremenu zaposliti više od 100 ljudi.” – rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač čestitajući svim mještanima njihov dan. Đanić je istaknuo da se trude postići da ovdje bude ugodno raditi i živjeti, no ipak smatra da je još puno toga što se može i mora učiniti.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović uputio je čestitke povodom dana Općine istaknuvši da je dugogodišnja suradnja između općine i županije kvalitetna.

„Došlo je vrijeme da se mi svi počnemo baviti onim što je fokus, jer infrastruktura jeste potrebna i bez nje nema privlačenja investicija, no otvaranje radnih mjesta mora biti prioritet svih nas. Ono što župan Ivan Anušić želi napraviti, a to se može jedino u partnerstvu sa vladom RH, da ono što u Zagrebu košta 100 za investitore u Slavoniji može dobiti za 30 ili 35 i to će privući investitore na ovaj prostor. Ipak ovo što radi općinski načelnik i općinsko vijeće je dobar preduvjet za ostvarenje cilja, i na tome im čestitam, jer nema napretka i novih investitora bez dobre infrastrukture.” – rekao je Goran Ivanović.

Nazočne je pozdravio i čestitkama se pridružio Josip Miletić gradonačelnik Grada Našica koji je istaknuo naporan angažman načelnika Gorana Đanića u mnogobrojnim realiziranim projektima.

„U općini Podgorač vidljiv je veliki zamah u realizaciji projekata, i nemojte misliti da su te stvari slučajne, da se to događa samo od sebe, jer velik je trud uložen da bi se došlo do uspjeha. Treba istaknuti i to da nas zajedništvo treba krasiti u borbi prema brojnim europskim projektima, a prva prilika za to bit će na sljedećem Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem koji će se održati u Našicama. Tako da sam uvjeren da ćemo tamo otvoriti neke nove mogućnosti za sve nas.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić dodavši da je veliki trud općine usmjeren u gospodarstvo, otvaranje industrijske zone te novih radnih mjesta što je od posebnoga značaja.

Svečanu sjednicu su svojim nastupom uljepšale članice HKD „Podgoračani” koje su otpjevale himnu i nekoliko prigodnih slavonskih pjesama. Proslava je završena tradicionalnim uručenjem zahvalnica Općine Podgorač istaknutim mještanima, onima koji su svojim humanim radom doprinijeli razvoju općine. Tako su ove godine istaknuti Ivan Krajner, Zvonko Kuruc, Zlatko Novak i Suzana Pipek. Čestitavši nagrađenima, načelnik Đanić istaknuo je da Općina Podgorač ide užurbanim koracima naprijed.

Pročitajte još