Općina Podgorač započela s hvalevrijednim projektom „Zaželi”
01/07/2020

S današnjim danom u Općini Podgorač počeo je projekt „Zaželi” financiran iz sredstava Europske unije. Projekt je vrijedan 4,2 milijuna kuna, a putem njega će biti zaposleno 28 osoba – voditelj, dvije koordinatorice te 25 žena koje će brinuti o 125 korisnika te će tako smanjiti broj nezaposlenih na području Općine Podgorač. Korisnicima će se dostavljati namirnice i lijekovi, pomagati u pripremanju obroka u kućanstvu, održavati čistoća stambenog prostora, plaćati računi te pružati podrška kroz razgovore i druženje u svrhu njihovog socijalnog uključivanja u društvo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANekoliko riječi o ovom hvalevrijednom projektu rekao je i Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač. „U današnje vrijeme 28 radnih mjesta je velika stvar i ponosan sam na sve koji su se uspjeli zaposliti. Uspjeli su ostvariti pravo na rad, što je najbitnije, a žene zaposlene na ovom projektu radit će dvije godine. Ukupno ima 125 korisnika o kojima će naše zaposlenice brinuti što se tiče njege i svih ostalih usluga koje su ponuđene. S današnjim danom one kreću na posao. Za Općinu Podgorač ovo je najveća financijska investicija što se tiče socijalnih programa, a iznosi gotovo 4,5 milijuna kuna za dvije godine. Općina Podgorač do sada je bila rekorder u Hrvatskoj što se tiče zapošljavanja u socijalnim programima gdje je, do sada, zaposleno preko 500 osoba. U Općini Podgorač već je obuhvaćen program Zaželi kroz Crveni križ, a zaposlene su dvije osobe koje služe deset korisnika. Isto tako, preko LAG Karašica imamo 30 korisnika i šest zaposlenih. Sve skupa imamo 36 zaposlenih osoba i čak 165 korisnika programa „Zaželi”.

Dakle, ovo nije mali program, program koji je vrijednosti 6 milijuna kuna, a tu smo opet rekorderi s obzirom na broj stanovnika. Moram najaviti nove projekte koji će se vrlo brzo potpisati u našoj Općini, kao i ponudu novih radnih mjesta koja će se nuditi na području Općine Podgorač. Isto tako, vjerujemo da će se javni radovi uskoro aktivirati. Ova korona je malo usporila program Zaželi, ali ga nije zaustavila. S današnjim danom, 1. srpnja, djelatnici projekta počinju raditi. Vjerujem da je to za njih bio odličan trenutak u životu kojeg su dugo čekali. Nakon dvije godine rada, neki od zaposlenika riješit će si i mirovine. Općina Podgorač i dalje će nastaviti suradnju s hrvatskom vladom i ministarstvima, a siguran sam da će jedan ovakav program biti prihvaćen i da će ga mještani pozdraviti.”

Projekt je 100% sufinanciran sredstvima Europske Unije, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. U projektu je zaposlen voditelj, 2 koordionatorice te 25 žena koje će brinuti o 125 korisnika i pomagati im u osnovnim kućanskim poslovima, odnosno, pospremanju, čišćenju, odlasku u trgovinu i ljekarnu te svim ostalim potrebama korisnika. Tijekom ovog projekta one će biti zaposlene 23 mjeseca, a bit će im osigurana edukacija te će pri završetku iste dobiti certifikat koji se upisuje u radnu knjižicu koji će im kasnije pomoći u lakšem pronalaženju posla. 125 korisnika programa dobivat će skrb u svojim domovima na području Općine Podgorač. Partneri u projektu su nam Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje.” – izjavio je Dean Mitrić voditelj projekta.

Ana Čikeš iz Budimaca, zaposlenica, izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom. „Ovaj projekt mi puno znači jer sam posljednjih više od 15 godina bila na birou. Ovo mi je prvi posao na dvije godine i doista mi puno znači. U selu poznajem većinu stanovnika, stoga mi nije problem doći u drugu obitelj, a budem li morala raditi u drugim selima, bit će mi drago upoznati nove ljude. Moj zadatak je brinuti o starijima i nemoćnim osobama, pomoći im u kući, čistiti, spremati, kuhati, odnosno sve ono što obuhvaća kućanske poslove, kao i obaviti kupovinu i odlazak u ljekarnu te biti pratnja pri odlasku liječniku.”

Uskoro ću napuniti 61 godinu, ali smatram se sposobnom za ovaj posao. Puno mi znači ovaj projekt jer mi on, po završetku, omogućava odlazak u mirovinu. Provela sam 20 godina radeći u struci, a ekonomski sam tehničar, međutim prije 10 godina su tvrtke otišle u stečaj. Radila sam na javnim radovima, sudjelovala sam u probnom projektu Zaželi u trajanju od 8 mjeseci gdje sam stekla i određeno iskustvo. Žao mi je što nemam položen vozački ispit, ali zato će mi od velike pomoći biti bicikl koji sam dobila, osobito zato što živim na samom početku sela i sve mi je daleko. Kod mnogih starijih ne dolazi nitko, stoga je mnogima naš dolazak prvi susret ujutro. Upravo kroz takve sitnice razvija se prijateljstvo. Sa starijima nema problema, oni su sretni, zadovoljni i treba im omogućiti pomoć, a ovaj projekt znači puno i nama i njima. Sve pohvale našem načelniku!” – rekla je Vera Unifer, jedna od zaposlenica na projektu.