Općina Donja Motičina proslavila je svoj dan i blagdan Presvetog Srca Isusovog
20/06/2020

Razgovarali smo s načelnikom Općine Željkom Kovačevićem koji se osvrnuo se na sve učinjeno u prošloj godini i iznio planove za sljedeću godinu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAŠto je obilježilo prošlu godinu u Vašoj Općini?

U 2019. godini izrealizirali smo važne projekte „Zaželi”, vrijednosti preko 7 milijuna kuna, kojima smo zaposlili veliki broj osoba u našoj Općini, čime je jako smanjena nezaposlenost. Započeli smo izgradnju kanalizacije u našim mjestima koju prate izgradnja novih staza i postavljanje javne rasvjete. Potpisali smo brojne važne projekte čija nas realizacija očekuje od ove godine. Svakako moram spomenuti i nedavnu epidemiju koronavirusa na koju smo na dobar način odgovorili. Provodili smo sve mjere i zahvaljujem se svim ljudima koji su bili od pomoći. Svih ovih godina pomažemo našim obrtnicima i mještanima. Nikada nismo uveli prirez te imamo najmanja plaćanja prema Općini u Hrvatskoj. A nakon ove epidemije dodatno smo pomogli obrtnicima i lokalima na način da smo se odrekli plaćanja terasa i potrošnje na alkohol.

 

Koji su daljnji planovi za razvoj Općine?

Ove godine je plan nastaviti naš kontinuirani rad i vjerujem da će kao i dosadašnjih godina biti ostvariv. Prošli smo na natječaju Ministarstva graditeljstva za općinsku zgradu čiji smo suvlasnici te ćemo ići na rekonstrukciju krovišta. Uz suradnju s Hrvatskim vodama ove godine nam je plan izrealizirati projekt izgradnje vodoopskrbe od Donje Motičine do Gornje Motičine. Vrijednost ove investicije je oko 3 milijuna kuna. Povijesna investicija za Donju Motičinu je aglomeracija u vrijednosti oko 30 milijuna kuna koju provodi Našički vodovod. Tim projektom će se naselja Seona i Donja Motičina spojiti na pročistač grada Našica.

Prije tjedan dana Hrvatske ceste su raspisale natječaj za izvođača te se uskoro kreće graditi kružni tok na ulazu u selo koji je jako bitan za našu gospodarsku zonu koja se razvija i za buduću cestu koja će ići za kamenolom. Dogovorena je i izgradnja biciklističke staze s Hrvatskim cestama koja će voditi prema samom središtu sela, a uz to slijedi i uređenje dva mosta. Također smo ovih dana dobili i rješenje odluke mjere 7.4 preko LAG-a, gdje smo prijavili investiciju vrijednu 500 tisuća kuna, a to je izgradnja mrtvačnice u Gornjoj Motičini, u našem najmanjem selu Općine te uskoro krećemo u njenu realizaciju. Općina se javila na javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta „ pametnih gradova i općina”, te smo prošli i na tom natječaju i očekuje nas njegova provedba. U dogovorima s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama imamo i druge projekte a to je uređenje šetnice. Neki projekti se kreću preko 60 milijuna kuna.

 

U Općini djeluju i brojne udruge kojima pomažete?

Moram spomenuti i naše udruge koje su duša i tijelo ove Općine. Udruge imaju svoj kontinuitet, rade marljivo i ustrajno. DVD sudjeluje na brojnim državnim natjecanjima, HKD Izvor je obišao cijelu Europu, nastupao na brojnim smotrama i predstavljao Donju Motičinu, a tu su još i Udruga žena, Lovci, Pčelari i brojni drugi. Općina je izdvojila velika sredstva za njihov trud, rad i vidljive rezultate. Imamo potencijal i za razvoj kontinentalnog turizma, u Seoni i Gornjoj Motičini imamo vikend zone, u Donjoj Motičini imamo zonu za sport i rekreaciju, a očekujemo daljnji razvoj i na tom polju.

U Općini su izdvojena velika sredstva za predškolski odgoj i obrazovanje Osiguran je besplatan prijevoz srednjoškolaca. Od ove godine se više ne plaća niti dječji vrtić te su osigurana i novčana sredstva u iznosu od 25 tisuća kuna za stipendije kojima se želi pomoći mladima da se školuju i ostaju ovdje. Povećali su i iznosi za novorođenčad te se financira prehrana za osnovnoškolce. Ovim potezima Općina je stvorila ugodniji život mještanima svojih naselja, a doseljavaju se i nove mlade obitelji.