Opasnosti na virtualnim mrežama
24/11/2019

U moderno vrijeme uobičajeno je da gotovo svaki čovjek ima pristup internetu i društvenim mrežama. Trend društvenih mreža proširio se do te mjere, da postoji više lažnih profila nego onih originalnih. No, kao i svaki odrasli čovjek, djeca također imaju pristup virtualnim mrežama, pa čak i vlastite račune.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAVirtualne mreže osmišljene su za povezivanje sa rođacima i prijateljima koji žive jako daleko, a da se pri tome izbjegava trošak. No, većina korisnika društvenih mreža ima račune samo zbog stjecanja popularnosti. Među tom populacijom najviše je mladih korisnika, odnosno tinejdžera, kojima je cilj imati što više pratitelja kako bi se time mogli hvaliti. No, bez obzira na zabavu koju virtualne mreže predstavljaju, objavljivanje fotografija, mišljenja i stavova nije nimalo bezopasno. Među gomilom pratitelja uvijek postoje ljudi koji će te stvari pokušati iskoristiti protiv korisnika. Zato je izrazito važno prihvaćati zahtjeve samo od poznanika među kojima vlada povjerenje.

Kada govorimo o društvenim mrežama i sadržajima koji se objavljuju, važno je napomenuti i sigurnost računa. Lozinke i korisnička imena često su hakirani, a zbog toga korisnici mogu imati velikih problema. Hakeri mogu ukrasti informacije i fotografije korisnika, a uz to mogu i objavljivati u ime korisnika neprikladne sadržaje. Zato je jako važno da se lozinke mijenjaju i da budu originalne, odnosno da budu takve da se ne može shvatiti koji su znakovi.

Najpoznatija društvena mreža je zasigurno Facebook. Većina roditelja dozvoljava svojoj djeci korištenje računala i interneta, pa tako i djeca imaju račune na toj društvenoj mreži. Facebook je pun grupa koje potiču na mržnju, diskriminaciju i slično. Djeca ne razmišljaju kao odrasli, a i jednako ne razmišljaju što rade i da se to sve vidi. Grupe protiv osobe, političke stranke i slično uvelike utječu na razmišljanje djeteta, koje do svoje dvadesete godine i dalje uči i istražuje svoje stavove. Učlanjivanje u takve grupe, čitanje zlobnih komentara i uvreda, potiče agresivno i nasilno ponašanje kod djece. Upravo iz tog razloga važno je paziti na vrijeme koje djeca provode na internetu i poticanje djece na igru na otvorenom.

Međutim, grupe i stranice sa sadržajem mržnje nisu toliki problem, koliki je maltretiranje i ponižavanje djece na internetu. Jedno od petero djece u Hrvatskoj bilo je izloženo virtualnom nasilju, a mnoga djeca dobivala su pozive na upoznavanje i slično. Činjenica je da su djeca znatiželjna i da se što prije žele osamostaliti, stoga većina njih šuti o svojim iskustvima, a razlog je uglavnom sram i neugoda.

Roditelji bi trebali svoju djecu upućivati i učiti o internetu onako kako bi ih učili o životu, jer bez toga bi djeca mogla nastradati.

Pročitajte još