Održano tradicionalno 12. ocjenjivanje meda
26/09/2020

Pčelarska udruga „Pčela” Našice održalo je tradicionalno 12. ocjenjivanje meda članova u prostorijama udruge. Ocjenjivanje meda provela je komisija na čelu sa dr. Zlatkom Puškadijom i njegovim asistentima s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Na ocjenjivanje je pristiglo 27 uzoraka meda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPredsjednik Udruge Željko Špoljarić rekao je kako su na ocjenjivanje dostavljene vrste našeg podneblja, uljane repice, bagrema, lipe i cvjetni med.

-S obzirom na ovu godinu i okolnosti jako smo zadovoljni s pristiglim uzorcima. Iskustvo nam pokazuje da s našeg podneblja koje pokriva našička Udruga imamo jako kvalitetne medove. Med je kvalitetan, ali ga ima u jako malim količinama – rekao je Špoljarić.

Član komisije dr. Zlatko Puškadija rekao je kako je ovo bila prilično loša pčelarska godina.

-Što se tiče ove pčelarske godine, možemo reći da je kao i u svim sferama našeg života u korona godini vrlo teška za pčelare i vrlo teška za pčele. Što se tiče klimatskih prilika, godina je vrlo nepredvidiva. Meda je bilo malo, bio je dosta vlažan i pčelari su morali upotrijebiti sve svoje znanje kako bi dobili med koji mogu ponuditi i staviti na tržište. Puno je trebalo znanja, tehnologije i strpljenja i mislim da smo zaslužili da sljedeća godina bude pčelarska u pravom smislu te riječi -rekao je Puškadija.

Proglašenje svih rezultata bit će objavljeno na druženju članova Udruge, a termin će biti naknadno određen. Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Našice.