Održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Našica
17/10/2020

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Našica na kojoj su članovi Stožera prokomentirali situaciju u proteklih tri kada je u gradu povećan broj osoba zaraženih koronavirusom. Kako je izvijestio načelnik stožera, dr. Hrvoje Šimić, u OŽB-u Našice je dosad testirano oko 3 000 ljudi, od toga je 98 pozitivnih osoba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

“U zadnja tri dana je veliki porast testiranih, a jučer smo testirali najviše osoba od početka testiranja kod nas, uzet je 51 uzorak. U zadnja tri dana imamo 21 pozitivnu osobu u samim Našicama. Pojavili su se pozitivni u svim dobnim skupinama, u vrtićkoj dobi, školskoj dobi, mladima, starijima, a nažalost i među djelatnicima našičke bolnice. Epidemiološke izvide vršimo svakodnevno.” – rekao je dr. Šimić i zaključio kako se virus proširio među sve dobne skupine, široko na području Grada, općine i županije. Naglasio je kako građani moraju prihvatiti da je virus među nama te da ga se gotovo ne može izbjeći. Potrebno je slušati naputke odgovornih koji će nas izvesti iz ove krize kao što su nas izveli i tijekom trećeg, četvrtog i petog mjeseca.

 

Jedino što predstoji u ovoj borbi s koronavirusom, za koji i dalje tvrdimo da je nepoznanica, je poštivanje svih institucija počevši od Nacionalnog stožera, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Županijskih i Gradskih stožera. Jer to je jedino što će nas čuvati i sačuvati. Apsolutnih mjera, saznanja i spoznaja nema, jedino što nas može čuvati je ono što nam institucije i odgovorni sugeriraju. Svaki pojedinac je odgovoran za sigurnost sebe i svoje obitelji, ali i za ljude oko sebe.” – rekao je Hrvoje Šimić i naglasio kako će se nastavak normalnog života kao što su odlazak djece u vrtiće i škole, obnašanje svojih radnih obaveza, odlazak i rad ugostiteljskih objekata, održavanje priredbi, obiteljskih druženja koja naš život čine ljepšima, održavati i balansirati s količinom i omjerom oboljelih te popunjenosti bolničkih kapaciteta.

 

Posebno je naglasio ako se discipliniramo brzo i budemo prihvatili sve što se od nas traži, moći ćemo djelomično nastaviti naš normalan život. Ukoliko se bolnički kapaciteti popune s oboljelim od koronavirusa, nažalost, ugroženo će biti ostalo zdravlje, bolesnici koji imaju neke druge bolesti. Doći će do preopterećenosti zdravstvenog sustava, a tada ulazimo u jednu vrlo opasnu zonu.

 

Gradonačelnik Josip Miletić apelirao je na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera te naputaka Stožera civilne zaštite. “Svaki pojedinac mora misliti na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. U zatvorenim prostorima budite odgovorni, nosite masku, pridržavajte se razmaka, dezinficirajte ruke. Dolazi nam hladnije vrijeme i očekuje se povećan broj zaraženih te svi moramo biti disciplinirani.” – rekao je gradonačelnik Miletić i još jednom pozvao sve da se pridržavaju mjera i poštuju odluke Stožera.

 

Još jednom ćemo naglasiti preporuke Stožera, a to je poštivanje svih izrečenih preporučenih mjera: dezinfekcija ruku, jednokratno nošenje maske, a ukoliko se nose višekratne maske moraju se prati prilikom svakog povratka iz vanjskog prostora, nošenje maske na pravilan način, a to znači prekrivanje i nosa i usta, držanje razmaka od nepoznatih osoba jer bilo koje susretanje bez propisane distance je ugrožavajuće.

[TheChamp-FB-Comments]