Obnovljena zgrada Gradske uprave, izvana ljepša iznutra funkcionalnija
21/02/2020

Svi mještani Našica ovih su dana mogli svjedočiti novom ruhu zgrade Gradske uprave, kao i Policijske postaje Našice, jer nedavno je završena njihova energetska obnova. Vrijednost ove, jedne od većih investicija u Našicama, je 6,8 milijuna kuna. Osim ljepšeg vanjskog izgleda, obnovljene zgrade pružaju ugodniji boravak svim djelatnicima, kojih uistinu nije malen broj. Energetskom obnovom uštedjet će se i na energentima, i to znatno, skoro 69 %, u zgradi Gradske uprave.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„S ponosom možemo reći da je zgrada Gradske uprave obnovljena, izvana ljepša iznutra funkcionalnija, a za boravak djelatnika sad je ugodnije, kao i za naše građane. Zahvaljujem prije svega izvođačima radova, ali i ljudima koji su radili u zgradi i imali strpljenja za obnovu. Ukupna vrijednost obnove je 6,8 milijuna kuna, što je izuzetno značajan iznos. Na ovom se moram zahvaliti Ministarstvu regionalnog razvoja sa pomoći od 1,6 milijuna kuna te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sa ukupno 3,6 milijuna kuna pomoći, gdje posebno želim istaknuti našeg sugrađanina, pomoćnika ministra, Zdravka Vukića i zahvaliti mu na pomoći na ovom, ali i na svim drugim projektima. Udio Grada u ovoj obnovi je 1,5 milijuna kuna, dok je veliki dio sufinanciran sredstvima Europske unije. Uz zgradu Gradske uprave energetski smo obnovili i zgradu Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije. Uz to uspjeli smo osigurati sredstva i za krovište zgrade policije, kao i nove podove u cijeloj Gradskoj upravi. Pred nama je još obnova gradske vijećnice koja će biti gotova kroz dva mjeseca.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ovog projekta.

Ova energetska obnova prvenstveno je rađena zbog institucija i djelatnika Zgrade, a to su Državna geodetska uprava, Porezna uprava, LAG Karašica, Našička razvojna agencija NARA i Osječko – baranjska županija, te Ministarstvo unutarnjih poslova, PU Našice. „Uvjeren sam da će se lijepi trend investicija i energetskih obnova u našem gradu nastaviti.” – dodao je gradonačelnik.

Bolje uvijete za rad sada će imati i djelatnici Policijske uprave Našice, koji su osim nove vanjske fasade dobili i novi krov koji ne prokišnjava.

„Zgrada Policijske uprave Našice do sada je bila u prilično lošem stanju, no prije 5 godina Ministarstvo unutarnjih poslova imalo jednu veću investiciju, gdje smo promijenili kompletnu stolariju. Energetska obnova vanjske fasade odrađena je u sklopu navedene obnove zgrade Gradske uprave, no to nije uključivalo uređenje starog krova od azbestnih ploča, neuglednih i starih koji je prokišnjavao. Po tom pitanju je reagirao gradonačelnik i uputio poziv prema Ministarstvu unutarnjih poslova koji su imali sluha te investirali u novi krov. Ovim smo dobili bolje radne prostore, zgrada je izvana lijepa, a i energetska učinkovitost se povećala pa ćemo imati manje izdatke za grijanje.” – rekao je načelnik PU Našice, Ivica Bukvić.

Obnova zgrade Gradske uprave najviše će koristiti institucijama koje u njoj djeluju na usluzi svih građana Našica. B1olji uvjeti za rad osigurat će tako i kvalitetniju komunikaciju.

„Po završetku energetske obnove zgrade Gradske uprave i Našička razvojna agencija NARA se vratila na svoju staru adresu, s obzirom da smo bili privremeno izmješteni. Od početka nove goidne nalazimo se na trećem katu, gdje sada imamo 4 ureda, čime nam se omogućuje kvalitetniji rad i bolja komunikacija sa korisnicima.” – rekla je ravnateljica NARA-e Magdalena Vidaković Gelenčir.

„U novoobnovljenoj zgradi djeluje 6 upravnih odjela, Upravni odjel za gospodarstvo, Upravni odjel za zajedničke poslove, Upravni odjel za imovinsko – pravne poslove, Ured za opću upravu, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštita okoliša te upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb. Iskreno nije nam bilo lako izdržati prethodne radove, zbog čestog premještanja s jedne lokacije na drugu, no uspjeli smo. Izrazito smo zadovoljni sa sadašnjim prostorom, imamo uvijete za rad, što i je najbitnije.” – izjavil je Ivana Domnjak, predstavnica Upravnih odjela Osječko – baranjske županije.

Treba istaknuti da je u sklopu energetske obnove napravljena toplinska zaštita vanjskih zidova i krova, zamjena je vanjska stolarija i unutarnja rasvjeta LED učinkovitijom, uveden je novi sustav grijanja i sustav hlađenja, daljinsko očitavanje potrošnje vode i energije te nova mjerna mjesta. Zgrada je obnovom prešla iz energetskog razreda F u C, a planirana ušteda u narednom razdoblju na energentima je 69%.