Obnova neogotičke kapelice i nova ulaganja
05/03/2019

Preplatite se
TV Našice

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić sa suradnicima, pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i programe Europske unije Tomislavom Kuricek, voditeljem Odsjeka za investicije i prostornog uređenje Grada Našica Ivanom Majerom i pročelnikom Ureda Gradonačelnika Goranom Blagojevićem, posjetio je nedavno obnovljeno pročelje kapelice kod glavnog gradskog groblja za koju je Ministarstvo kulture odobrilo i dodatna sredstva kojim će se napraviti i fasada, a odobrena su i naknadna sredstva za druge važne objekte u gradu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“U proteklim godinama dosta je sredstava uloženu u obnovu pročelja kapelice Uzašašća Gospodnjega, a ove godine nastavit ćemo s kompletnim uređenjem. Moram ovom prilikom istaknuti lijepe vijesti Ministarstva kulture jer odobreno je za ovu godinu 280 000,00 kuna za daljnju obnovu kapelice, ali i dodatnih 100 000,00 kuna za obnovu maloga dvorca Pejačević i 100 000 kuna za obnovu crkvu Sv. Antuna Padovanskog.

Obnovama želimo postići da ovi kulturni objekti zažive u onom svjetlu kakvo se od njih očekuje jer mislim da je njihov značaj u gradu vrlo velik. Ne smijemo zanemariti njihovu obnovu jer oni čine dušu našega grada i bitno je da vodimo računa o tome. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u dosadašnjoj obnovi, ali isto tako nadamo se da će i drugi u budućnosti doprinijeti našem cilju obnove ovih objekata.” – istaknuo je gradonačelnik Josip Miletić.

Dobivena sredstva za obnovu malog dvorca Pejačević uložit će se u sanaciju krova na kojem se radi protekle dvije godine, a odobrena sredstva za župnu crkvu uložit će se u daljnju obnovu koja se temelji na vanjskom uređenju.

Zajedno s gradonačelnikom i suradnicama obnovljeno pročelje kapelice posjetila je i ravnateljica našičkog muzeja koja ističe važnu povijesnu, društvenu i kulturnu vrijednost grada.

“Kapelica Užašašća Gospodnjeg jedna je ona najznačajnijih sakralnih objekata Našica ali i ovoga dijela Hrvatske. Podignut je 1881. godine kao jedna vrsta zavjetne crkve obitelji Pejačević s funkcijom obiteljskog mauzoleja, a posvećena je smrti najstarijeg sina grofa Ladislava Pejačevića, Marka, koji je trebao zapravo biti nasljednik vlasništva nad našičkim posjedom. Gradnju su povjerili jednom od tada najperspektivnijih mladih arhitekata u Hrvatskoj Hermanu Bolleu koji je tih 70 godina bio pomoćnik na restauriranju zagrebačke katedrale.

Ovaj objekt jedan je od najranijih cjelovitih ostvarenja u Bolleovom opusu u stilu neogotike. On je dvoetažan, tako da se jasno odvajaju dvije funkcije, gore crkva a dolje mauzolej. Ono što također treba istaknuti, da je ovo posljednje počivališta dvojice hrvatskih banova, Ladislava Pejačevića i Teodora Pejačevića, kraj koje se nalazi i grob Dore Pejačević. Mislim da će ovaj objekt i dalje u Našicama biti izuzetno važno mjesto okupljanja jer ono je odnedavno ponovno u funkciji jer se tamo odvijaju mise zadušnice, ali će sigurno biti i jedna važna točka turističkoga obilaska ovoga područja, jer već i je završna točka hodočasničkog puta.” – u kratkim povijesnim crtama, ali i budućim planovima iskomentirala je Silvija Lučevnjak ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

 

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji