Potpisan veliki ugovor za obnovu kulturne baštine u Gradu Našicama vrijednosti čak 100 milijuna kuna
10/12/2019

Za otprilike tri godine grad Našice bit će potpuno obnovljen, u infrastrukturnom, ali i u kulturno baštinskom smislu. Potpisivanjem više milijunskog ugovora za projekt „Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog”, gradonačelnik Josip Miletić očekuje stvaranje nove vizure grada koja će biti na ponos svim građanima, ali i na korist mnogobrojnim gradskim institucijama kao i članovima udruga.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisao sam ugovor vezan uz obnovu kulturne baštine. Ugovor je vrijedan 100 milijuna kuna, točnije 99 857 061,64 kune, od čega bespovratna sredstva čini gotovo 75 milijuna kuna. Na ovom treba zahvaliti ljudima koji su radili na pripremi projekta, ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marku Paviću te Tomislavu Petricu, ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Rok za provođenje ovog zahtjevnog projekta je ukupno tri godine i uvjeren sam da će se uspješno realizirati sve ono što smo planirali u sklopu obnove baštine.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić koji je potpisao ugovor upravo s ministrom i gospodinom Markom Petricom. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog strukturalnog i investicijskog fondova iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, dok će ostatak sredstava biti osiguran iz drugih izvora.

Potpisivanje ugovora projektno – tehnička dokumentacija vrijedna 2 milijuna kuna, pripremana posljednje dvije godine uspješno je opravdana. Ovaj projekt, najavljuje se, u sljedećim će godinama podići na viši nivo općeniti standard življenja na području Našica i okolice, kao i kulturni te društveni život građana, jer ponudit će više prostora za organizaciju većeg broja kulturnog sadržaja. Jedan od najvećih ikad projekata na ovom području obuhvatit će vanjsku i unutarnju obnovu Velikog i Malog dvorca Pejačević, uređenje središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana te Trga Isidora Kršnjavoga, kao i Gregerove vile te parka koji se nalazi pokraj glavnog gradskog groblja. Tako će njime Zavičajni muzej Našice dobiti veći prostor za rad, gotovo površinu cijelog Velikog dvorca Pejačević, što će omogućiti obogaćivanje stalnog postava kao i češće gostujuće izložbe.

Sukladno tome, trenutna korisnica prostora dvorca, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, preseliti će se u Gregerovu vilu gdje će dobiti prostor za radionice kao i veći broj polica za mnogobrojne knjige, koje trenutno nemaju gdje izložiti. Koliko će to dobra u kulturnom smislu dati Gradu i građanima, dovoljno govori činjenica o rastu dvije najveće kulturne institucije na ovom području. Uz ovaj projekt i, nedavno potpisan ugovor za, “Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Našice” u grad pristižu investicije teške gotovo 300 milijuna kuna. 

Pročitajte još