Objed s pčelicom Dorom
15/12/2020

Osnovna škola Dore Pejačević Našice održala je školski projektni eko-dan „Objed s pčelicom Dorom” prilikom kojeg je obilježen nacionalni projekt Školski medni dan. S ciljem upoznavanja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji, ovogodišnji eko dan povezao je nekoliko važnih projekta na nacionalnoj i međunarodnoj razini, objedinio ekološke i jezične sadržaje, digitalne i praktične kompetencije, i prenio učenicima snažnu poruku o važnosti očuvanja zdrave prirode i našeg zdravlja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUčenicima 1. razreda podijeljeni su poklon paketi u kojima su se nalazili med domaćeg pčelara, letak i edukativna slikovnica. Uz prigodnu prezentaciju učiteljice su održale edukativnu radionicu o važnosti meda za zdravlje, ulozi pčela u prirodi i važnosti očuvanja prirode. U Područnoj školi Vukojevci učenici su likovnim radovima prikazali nova stečena znanja o životu i važnosti pčela u prirodi i tako obilježili Školski medni dan. U učenje o važnosti pčela, meda i pčelinjih proizvoda u zdravoj prehrani uključili su se i učenici predmetne nastave te sudjelovali u istraživačkim projektima s učiteljicom prirode i biologije Leopoldinom Vitković. Učenici pohađaju nastavu na daljinu pa im je zadatak bio upućen putem Teams-a.

 

Učenici su istraživali dodatnu literaturu i web stranice o pčelama te saznali zašto su pčele važne u poljoprivredi, kakav je zadružni život pčela i koji su važni pčelinji proizvodi. Kroz ovaj projektni zadatak učenici su spoznali i važnost meda za zdravlje, ujedno uz digitalne vještine, razvijali svijest o važnosti pčela za očuvanje prirode i bioraznolikosti. U međunarodnom e Twinnig projektu su sudjelovali učenici 5. d razreda pod vodstvom razrednice Mirjane Šutalo Vulić i ravnateljice Jasminke Falamić. Učenici su tijekom projekta komunicirali su na engleskom jeziku s učenicima iz 8 europskih škola o božićnim običajima, izrađivali čestitke i poklone. Učenici su predstavili hrvatsku kulturnu baštinu pripremajući medenjake i tradicionalne slavonske kolače, a recept za pripremu medenjaka preveli su na engleski jezik.

 

Kako navodi ravnateljica Jasminka Falamić, cijeli školski projekt se temelji na integriranom pristupu učenju. Učenici kroz brojne aktivnosti razvijaju vještine komunikacije na stranom jeziku, provode istraživanja o prirodnoj i kulturnoj baštine svog kraja, upoznaju običaje i jezike europskih naroda, razvijaju digitalne i socijalne vještine, ali i praktične vještine koje su potisnute iz našeg sustava osnovnog obrazovanja.

 

Foto: OŠ Dore Pejačević Našice