Obilježen Dan ružičastih majica
08/03/2021

U Osnovnoj školi Hinka Juhna Podgorač obilježen je Dan Ružičastih majica mnogobrojnim aktivnostima odjevenih učenika i učitelja u ružičaste majice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAIz škole navode kako je svima bio zajednički cilj: poslati snažnu poruku protiv vršnjačkog nasilja. Pink Shirty day obilježen je u matičnoj i područnim školama. Učenici i učiteljice PŠ Razbojište različitim porukama ispisanim na roza majicama pokazali su kako u njihovoj školi odavno postoji STOP za sve vrste nasilja i tolerancija za sve vrste različitosti. Učiteljice i učitelji upoznali su učenike s poviješću nastanka obilježavanja toga dana i njegovim značenjem. Kroz dramatizacije različitih situacija u kojima bi se mogli naći u ulozi žrtve i iznošenjem različitih rješenja, učenici su pokazali koliko znaju prepoznati kada postanu žrtve, kome se moraju obratiti, zašto ne moraju podnositi zlostavljanje i na kraju kako skupiti snage reći STOP. Učenici PŠ Stipanovci osviješteni pojmovima koji kazuju koliko je nasilje prisutno u svim oblicima naših života, odlučili su obilježiti taj važan dan i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Učenici su naučili što je to vršnjačko nasilje, koje vrste nasilja postoje i kako ga mogu prepoznati u školi i izvan nje. Kao rezultat svega što su naučili prikazali su putem kreativno-poučnog kutka u svojoj učionici u kojem su istaknuli pravila kojima se može pravovremeno zaštiti od nasilja.

Učenici 4. razreda PŠ Budimci su s aktivnostima vezanim uz Pink Shirty day krenuli već u siječnju. Kroz eTwinning projekt sudjelovali su u mnogobrojnim aktivnostima s učiteljima i učenicima iz 11 zemalja Europe. Učenici 3. razreda matične škole obilježili su Dan ružičastih majica na način da su s učiteljicama od papira izrađivali šalice toploga čaja te zapisali 100 “lijepih riječi”, riječi zbog kojih im je “toplo oko srca”, riječi kojima se bore protiv svakog oblika nasilja. Učenici su zapisali 50 riječi na engleskom te 50 riječi na hrvatskom jeziku. Na nastavi engleskog i njemačkog jezika i na izvannastavnoj aktivnosti Webnovinari učenici su sudjelovali u kreiranju majica, istraživanju i pisanju poruka protiv nasilja, poruka kojima pozivaju na uvažavanje i toleranciju, izrađivali su bedževe koristeći web alate i uredili školske panoe, navode učitelji iz škole.

Ustupljene fotografije