Obilježen Dan Općine Podgorač
14/02/2019

Preplatite se
TV Našice

U Podgoraču je obilježen Dan Općine koji je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u domu DVD-a Podgorač. Doprinos ovoj proslavi svojim nastupom dale su članice HKD „Podgoračani” otpjevavši himnu i nekoliko prigodnih slavonskih pjesama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASvečanu sjednicu predvodio je, uz općinske vijećnike, načelnik Goran Đanić a na njoj su nazočni bili i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, potpredsjednik skupštine Osječko – baranjske županije Ivica Čeme, gradonačelnik grada Našica Josip Miletić, te čelnici susjednih gradova i općina. Prve pozdrave i dobrodošlicu nazočnima poželjela je predsjednica Općinskog vijeća Ljiljana Zidar, nakon koje se i načelnik Općine Goran Đanić obratio suradnicima, partnerima te svim prisutnim gostima koji su svojim dolaskom uveličati proslavu dana Općine.

„Ovo je možemo slobodno reći naš rođendan, kao i svake godine obljetnica proteklih godinu dana kao i projekata, odnosno poslova koje smo odradili u tom periodu. Trudimo se da Podgorač i sva druga naselja postanu mjesta u kojima će biti ugodno živjeti, boraviti i raditi. Unatoč napretku u posljednjih 20 godina otkako je samostalnosti općine još je puno toga što se može i mora učiniti kako bi nam svima život bio ljepši i ugodniji, a moram napomenuti svih ovih godina bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo voditi brigu o općini i svakom naselju.” – istakao je načelnik koji se svim suradnicima, partnerima, vjerskim zajednicama i mještanima zahvalio za odličnu suradnju u protekloj godini.

U ovoj godini projektima će se nadovezati na prošlu, tako će završiti rekonstrukciju nogostupa u naseljima Stipanovci i Razbojište te završiti drugu etapu izgradnje staze prema groblju u Kršincima. No kao najveće projekte u ovoj godini izdvajaju projekt rekonstrukcije groblja i mrtvačnice u naselju Podgorač, te rekonstrukciju 12 kilometara staze također u Podgoraču. Izgradnja akumulacijskog jezera Breznica jedan je od najvećih, kapitalnih objekata koje financiraju Hrvatske vode, a početak gradnje planira se za ovu godinu. Ovaj projekt trebao je prema prvim planovima početi još u 2018. godini, no zbog sporova oko kupnje privatnih zemljišta na kojima je potrebno graditi, njegova je realizacija pomaknuta. Važnost izgradnje akumulacijskoj jezera za općinu je velika – to je obrana od poplave, u dogledno će vrijeme biti korišten i za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, a na njemu planiraju temeljiti i razvoj turizma.

Iako su pred njima veliki projekti, ne smijemo zanemariti i one manje. Tako je u planu izgradnja dvaju novih dječjih igrališta u Budimcima i u Kelešinki, nakon čega će svako mjesto ove općine biti u potpunosti prilagođeno dječjoj razonodi jer do sada su sagradili devet igrališta. Osim toga, radit će se i na uljepšavanju okoliša sadnjom drvoreda, ali i cvijeća oko fontane u Budimcima, a uredit će se i park u Poganovcima. U projektiranju su i dvije manje fontane u Poganovcima i Bijeloj Lozi.

Čestitke povodom dana Općine svim mještanima poželio je i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović koji je istaknuo da je dugogodišnja suradnja između općine i županije kvalitetna. Također se osvrnuo na postojanje samih općina koje kao takve podižu razinu kvalitete života ljudi u manjim zajednicama, te istaknuo da bi se smanjenjem broja općina smanjio i trend napretka.

„Da Podgorač nije postao općina nikada ne bi mogao participirati ovakvim projektima kakve sada provode, i sigurno bi život u Podgoraču i ostalim općinama slične veličine bio puno teži i ne bi bio na ovoj razini na kojoj je sada. Mislim da su jedinice lokalne samouprave poput Podgorača dobar primjer da se zajedničkim radom regionalne i lokalne samouprave može participirati u projektima višemilijunske vrijednosti, kao što su odvodnja ali i dovod pitke vode. Na nama je da sve one projekte u koje vjerujemo i za koje se zalažemo u zajedničkoj sinergiji provedemo u djelo.” – ističe Ivanović.

Nazočne je pozdravio i čestitkama se pridružio Josip Miletić gradonačelnik Grada Našica koji je pozvao načelnika Đanića da nastavi s planiranjem i radom jer se napredak općine itekako vidi.

„Nemojte da ne planirate kvalitetno i ne projektirate jer sve što činite ide u dobrom smjeru. Kako i sami navodite ovdje je tendencija realizacije sve većeg broja projekata i mislim da je to dobro, a kao susjedna općina i kao Grad, želim zahvaliti na suradnji i na zajedničkim investicijama u suradnji s Našičkim vodovodom, Dječjim vrtićem „Zvončić”, ali i sa svim gradskim institucijama i tu ćemo suradnju nastaviti. A Vama načelniče želim da sa puno energije nastavite daljnji rad.” – rekao je u obraćanju gradonačelnik.

Na samom završetku sjednice upriličena je dodjela zahvalnica Općine Podgorač istaknutim mještanima koji su dali značajne doprinose razvoju općine, za humanitarni rad tako su nagrađeni Ivan Horvat, Danijel Đurić, Josip Mojzeš i Franjo Sili.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji