Obilježavanje 96. godišnjice Dorine smrti
05/03/2019

Obilježavanje 96. godišnjice Dorine smrti

Preplatite se
TV Našice

Tradicionalno se u Našicama povodom rođenja ali i, nažalost prerane, smrti skladateljice Dore Pejačević posjećuje njen grob. Ove godine svijeće i cvijeće položili su predstavnici Grada Našica Josip Miletić i Goran Blagojević, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora uz ravnateljicu Marinu Kopri te učenici osnovne škole Dore Pejačević uz ravnateljicu Jasminku Falamić i pedagoginju Sanelu Mandić Vidaković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANa ovom danu sjećanja često se znalo zasvirati i zapjevati, a svojim radom i nastupima učenika Osnovne glazbene škole koja ponosno nosi njeno ime, šire priču o njenom liku i djelu diljem zemlje i šire.

“Danas na Dorinu obljetnicu smrti okupili smo se na njenom grobu, jer škola obilježava radosni dan njenog rođena, ali i tužnu obljetnicu smrti. Mi ovo obilježavamo uz glazbu ili odlaskom na njen grob, a važno je da su učenici, svi iz grada, ali i predstavnici najvažnijih institucija ovdje. Čast nam je što možemo uvijek i svugdje promovirati njen lik i djelo kao i danas na velikom koncertu u Zagrebu, gdje ćemo nastupiti zajedno sa studentima Muzičke akademije iz Zagreba, nekadašnjih učenika iz Našica.” – s ponosom je izjavila ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora.

Više o njenom radu i djelovanju nadodala je ravnateljica muzeja, koji zajedno s glazbenom školom organizira Memorijale Dore Pejačević.

“Ona je bila najmarkantnijih osoba, i to kao žena, na prijelomu s 19. na 20. stoljeće. Zahvalna sam što se Memorijalu Dore Pejačević pridružuju i druge institucije i udruge u gradu poput Udruge za hrvatsku povjesnicu, jer tradicionalan je ovo način odavanja poštovanja. Naravno, uvijek se oko datuma rođenja naše Dore, ali i njene smrti, organizira prigodni program koji je započeo subotnjim koncertom, nastavlja se večerašnjim nastupom mladih glazbenika u Zagrebu, a uključit će i koncert u četvrtak. Muzej u programu sudjeluje kao suradnik, pomažemo financijski te organizacijski, ali i kroz spomen sobu Dore Pejačević svim posjetiteljima nastojimo približiti njen lik i djelo.”- izjavila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

Uz zahvale svima na dolasku i ovom lijepom odavanju počasti skladateljici Dori, gradonačelnik Josip Miletić osvrnuo se i na značaj koji je ostavila gradu.

“Zahvaljujem svima koji su danas pohodili Dorin grob na 96. godišnjicu njene smrti. Značajno je da je ona ostavila veliki trag u našemu gradu, ali i njeno je djelovanje i danas prepoznatljivo prije svega kroz Osnovnu glazbenu školu kao i osnovnu školu Dore Pejačević. Puno je toga u našem gradu što nosi njezino prepoznatljivo ime pa ovom prilikom moram zahvaliti svima onima koji se trude održati jedan nivo kulture i glazbe na ovom području, a uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama tako nastaviti i dalje.” – istaknuo je gradonačelnik Josip Miletić.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji