Nevjerojatno – Krava na Osilovcu u Feričancima otelila četiri teleta
07/08/2020

U Feričancima, na farmi muznih krava Osilovac, prije tri dana dogodio se fenomen, naime, krava Sunčica je otelila četiri teleta, na svijet su došla tri ženska i jedni muško tele. Da se zaista radi o fenomenu govori podatak kako su izgledi da se takvo što dogodi 1 na prema 11 milijuna jer krava najčešće oteli jedno ili dvoje teladi. Zabilježeni su slučajevi gdje je krava otelila tri teleta, ali četvorke su prava rijetkost. Posljednji ovakav slučaj zabilježen je u Njemačkoj 2018. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATehnologinja farme muznih krava Osilovac, Ana Marija Crnoja, rekla je kako je ovo bilo veliko iznenađenje za sve na farmi jer nisu znali da im dolaze četvorke.

-Prije tri dana dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave. Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje – rekla je tehnologinja Crnoja.

Da se radi o nesvakidašnjem i rijetkom slučaju potvrdio nam je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine.

-Šansa za četvorkama je 1 na spram 1 milijuna. Statistički gledano u 11 milijuna bi trebalo biti jedno teljenje s četvorkama. Trojke su također rijetkost za koje je vjerojatnost 1 na prema 100 tisuća. Blizanačke trudnoće relativno su česte za razliku od kobila. Kobile resorbiraju jedno ždrijebe dok krave bez problema iznose više plodne trudnoće- rekao je Prevolšek ističući kako je imao sličan fenomen.

-Prije studija veterine bio sam voditelj reprodukcije na farmi od 350 krava gdje smo imali trojke od jedne krave. U tom leglu su bila tri teleta koja su dobivena indukcijom estrusa, radilo se s hormonima, a u ovom slučaju četvorki radi se o prirodnom osjemenjivanju – kazuje dalje Prevolšek navodeći kako zna za još jedan slučaj trojki u susjednom selu.

Tehnologinja Crnoja istaknula je kako slučaj četvorki ovisi i o kvaliteti bika, a osvrnula se i na sam rad na farmi.

-Ovdje na farmi koristimo vrhunske rasplodne bikove, otac ovih telića je vrhunski bik simentalske pasmine. Što se tiče samog rada na farmi, posao je uvijek dosta zahtjevan, ali većinom svi ovdje koji radimo volimo taj posao i spremni smo na sve izazove koji taj posao priređuje – rekla je tehnologinja.

Prilikom teljenja na farmi bila je prisutna i radnica Božica Prša za koju je ovo bilo veliko iznenađenje. -Došla sam u štalu gdje je bilo prisutno jedno tele, a krave nema nigdje. Kad smo ustanovili koja se krava otelila, pregledao ju je tehničar i ustanovio da ima još dvoje teladi. I nakon tri teleta stiglo je i četvrto iznenađenje – rekla je Božica Prša.

Na Osilovcu se nalazi 550 muznih krava, od čega je trenutno 474 u mužnji, 250 rasplodnih junica i 160 teladi. Oteljena krava pod stalnim je veterinarskim nadzorom, na terapijama radi bržeg oporavka. Telići su dobrog zdravlja, nešto manje težine što je ističe tehnologinja, normalno jer se radi o četvorkama. Slijedi provedba DNA analize telića kako bi se maknula mogućnost blizanačke neplodnosti jer se radi o 3 ženska i jednom muškom teletu. Na farmi se nadaju da će s telićima biti sve u redu, da će ostati u proizvodnji te kako će u budućnosti od ženki imati teliće.