Ne mobitelu u vožnji
21/10/2019

S obzirom na drastičan broj prometnih nesreća, koji se povećava iz dana u dan, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti uvela je program pod nazivom „Dan bez mobitela u prometu”. Cilj ove kampanje je ponajprije smanjenje broja prometnih nesreća, te osvještavanje o opasnostima i rizicima kojima se vozači izlažu korištenjem mobilnog uređaja tijekom vožnje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMobitel je postao globalna stvar, bez koje većina ljudi ne bi mogla zamisliti normalnu svakodnevicu. Upravo zbog primarne uporabe, izuzetna je opasnost u prometu, gdje smo okruženi ostalim sudionicima na koje moramo paziti. Kada se vozač u vožnji fokusira na razgovor, koncentracija u vožnji pada, a samim time raste rizik od izazivanja prometne nesreće. Isto tako, zbog korištenja mobitela vozaču često promiču prometni znakovi, najviše zbog sužavanja vidnog polja i usporavanja reakcija oglašavanjem mobilnog uređaja.

Korištenje mobitela tijekom vožnje jednako je opasno za svakoga. Najbolji savjet za vozače je da tijekom vožnje jednostavno isključe mobitele, ili pak samo zvukove, jer će se na taj način smanjiti mogućnost remećenja koncentracije i pozornosti u vožnji. Ako se ipak radi o hitnim razgovorima, najbolje je zaustaviti vozilo na prikladnom mjestu namijenjenom za parking i obaviti razgovor izvan prometa. Savjet vrijedi i za ostale funkcije mobilnog uređaja, primjerice pronalaženja odredišta putem GPS-a.

Pročitajte još