Nastavak projekta kojim će se smanjiti nezaposlenost na području Našica
18/05/2020

Humanitarna udruga Dar dobrote u veljači je počela s provedbom svog prvog samostalnog europskog projekta “Zaželi R.A.D.O.S.T.” u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, regionalnim uredom Osijek. Cilj projekta je raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati i truditi se. Ukupna vrijednost projekta je 1.847.448,68 kn u trajanju od 28 mjeseci, a financiran je u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAProjektom je zaposleno ukupno 12 osoba, administrator i voditelj projekta te 10 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina, koje su zbog svojih godina teško nalazile zaposlenje. Panon – gradnja d.o.o. članica Nexe grupe ustupila je u besplatni najam prostor za provedbu projekta.

Predsjednik Udruge te administrator projekta Robert Kresić istakao je kako mu je iznimno drago što je ovaj projekt prošao jer će se sada smanjiti nezaposlenost na području našega grada. „Ukupno trajanje projekta je 28 mjeseci, a projekt je započeo 19. veljače ove godine. Od 28 mjeseci provedbe projekta, nove zaposlenice će 24 mjeseca obilaziti naše krajnje korisnike te se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u procesu prijave ovog projekta, a osobito Našičkoj razvojnoj agenciji NARA.” – rekao je Kresić naglasivši uspješnost prva tri mjeseca provedbe projekta.

Kako navodi voditeljica projekta Natalija Barišić Novačić, proveden je natječaj za zapošljavanje deset žena. Na natječaj je pristiglo 27 prijava, od čega su 23 prijave bile valjane. „Organizirana su dva kruga razgovora te je bilo jako teško odlučiti koga zaposliti. Također je samih prijava korisnika bilo iznimno mnogo te je bilo vrlo zahtjevno obraditi sve potrebe prijavljenih korisnika.” -rekla je Barišić Novačić.

 

Zbog velikog broja prijava, Udruga je odlučila primiti još jedan izvjestan broj korisnika za koje će se žene dodatno skrbiti te će osigurati i dodatna sredstva i pakete za naknadno uključene korisnike.

Zaposlene žene skrbit će 24 mjeseca o 40 korisnika kojima će se podrška pružiti u njihovim domovima. Kroz projekt je osigurano 5 bicikala kako bi zaposlene žene što brže i jednostavnije došle do krajnjih korisnika. „Ovim projektom zaposlit ću se na jedan duži period kojim ću pomagati starijima i nemoćnima i pružati im one usluge za kojima budu imali potrebe. Bicikl će mi omogućiti da što prije i lakše obiđem svoje korisnike. Bit ću brža i efikasnija i moći ću više vremena provoditi kod korisnika.” – izjavila je zaposlena Violeta Zebić.

Korisnicima će se dostavljati namirnice i lijekovi, pomagati u pripremanju obroka u kućanstvu, održavati čistoća stambenog prostora, plaćati računi te pružati podrška kroz razgovore i druženje u svrhu njihovog socijalnog uključivanja u društvo. U sklopu projekta zaposlenice će proći i formalnu edukaciju za zanimanja geronto domaćice i njegovateljice kojom će nakon isteka projekta postati konkurentnije na tržištu rada. „Dugo sam vremena provela kao nezaposlena osoba i zato mi je iznimno drago što sam u mogućnosti pomoći ljudima kroz ovaj projekt. Za sada ću obilaziti četiri korisnika dva sata dnevno i pružat ću usluge pomoći u kući.” – rekla je zaposlenica Štefica Golubović.

 

Zaposlenica Anica Blažeković ističe kako je i dosad pomagala starijim osobama. „Sada se brinem o svojoj strini koja je jako bolesna i to me je uz to što duže vrijeme ne radim, potaklo da se prijavim za posao. Želim se osjećati društveno korisno i pomagati starijim osobama.”