Našički planinari se popeli na Olimp
03/08/2019

Članovi Planinarskog društva Krndija vratili su se nakon 11 dana sa svog godišnjeg izleta. Ove godine 16 članova posjetilo je i istražilo planine Makedonije i Grčke. Ipak uz planinarenje našli su vremena i za kulturno – povijesne i prirodne ljepote ovih nadasve zanimljivih zemalja. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“Uživali smo u ljepotama, glavnog grada Makedonije, Skoplja uz vodstvo našeg dragog vodiča Živka Temelkovskog i popeli se na skopsku planinu Vodno, na 1066 metara nadmorske visine. Na vrhu te planine stoji grandiozni križ postavljen u čast 2000 godina, rođenja Isusa Krista.” – rekao je Hrvoje Tržić dodavši da su posjetili i kanjon rijeke Matke, iznad kojeg se izdižu stjenovite klisure, poznat i kao alpinističko središte Makedonije.

Popeli su se planinari i na Titov vrh (2747 mnv- drugi najviši vrh Makedonije) na živopisnoj planini Šari, na Golem Korab (2764 mnv), najviši vrh Makedonije koji se nalazi na granici s Albanijom, vrh Magaro (2255 mnv) u Nacionalnom parku Galičica s kojeg smo gledali na Ohridsko i Prespansko jezero, vrh Pelister (2601 mnv) u Nacionalom parku Pelister u turi koja je trajala 12 i pol sati. Posjetili su i Nacionalni park Mavrovo, grad Tetovo, Mavrovsko jezero, poznati manastir sv. Ivana Bigorskog, a razgledavali su i prelijepi Ohrid te ogromno Ohridsko jezero. Okupali su se i u Egejskom moru u gradiću Leptokariji podno Olimpa, a smješteni su bili u gradu Kalampaki iznad kojeg se nalaze čuveni manastiri Meteor.

“Središnji dio izleta i šećer na kraju bio je uspon na Olimp, planinu grčkih bogova. Iznad gradića Lytochora došli smo na početnu točku Prioni (1100 mnv) i popeli se na 2100 mnv do doma, gdje smo noćili. Idući dan popeli smo se na vrhove Scalu, Scolio i 12 najhrabrijih članova na zahtjevni Mytikas, najviši vrh Olimpa.”- rekao je ponosno Tržić koji je zahvalio svim sudionicima što su izdržali ovaj put koji je bio vrlo ambiciozan.

“Bilo je često puta žurbe kako bismo sve stigli, umora jer su ture trajale po 12 h i bile vrlo zahtjevne. Mnogim članovima ovo su prvi vrhovi iznad 2000 metara, a kruna svega je Olimp s gotovo 3000 mnv. Nadamo se da će nastaviti i dalje pomicati granice. Do nekih sljedećih druženja. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.” – zaključio je Tržić.

Pročitajte još