Franjo Kapetanović poznati je našički čovjek s neba
27/04/2019

Franjo Kapetanović poznati je našički čovjek s neba

72-godišnji umirovljeni profesor fizike i tehničkog obrazovanja i u ovim godinama ostvaruje svoje snove i, što bi stari rekli, živi život. Njegova životna priča sve je samo ne dosadna, a i dan danas on život promatra s visina jer Franjo Kapetanović poznati je našički čovjek s neba. On je uostalom i član Aerokluba Našice, te zapisničar na 1. sjednici obnove kluba osnovanog 1935. godine, najstarija i prva našička udruga iz područja tehničke kulture. Prema tome Aeroklub Našice ove godine slavi 40 godina rada, ali i isto toliko od izgradnje prvog zmaja u regiji te nešto više od Franjinog legendarnog skoka s krova srednje škole u Našicama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANa pitanje kad će prestati letjeti, Franjo daje jednostavan odgovor „Nikada”. Njegova ljubav prema avionima rodila se 1956. kada je od ujaka Antuna Ćupić, ratnog pilota u II. svjetskom ratu, nekadašnjeg pilota slušao o letenju. Bio je on dugo godina i na predsjedničkoj poziciji Zajednice tehničke kulture u Našicama, a ponosan je što djeca i dalje uče o avionima, jer nedavno je otvoren i Centar za tehničku kulturu u dvije osnovne i srednjoj školi. Autor je Franjo i monografije koja je izdana 2016. godine ususret ovim godišnjicama, ali i obilježavanju 80 godina letenja u Našicama. Kako je on bio glavni inicijator pokretanja aerokluba često ističe da su upravo Našice prve u široj regiji, a potvrđuje to i članak Glasa Slavonije iz 1984. u kojem se navodi činjenica da je Našice tada bio prvi grad koji je imao organizirano letenje, dok je Osijek drugi grad u regiji u kojem su teoretsku i praktičnu obuku letenja na delta – krilima mogli savladati svi oni koji vole taj neobičan sport.

Jednostavan je razlog tome postojanje mnoštva planina oko Našica, a i sam grad je na povišenom stoga su oni imali više mogućnosti za letenje. Ali osječka Zajednica kulture odigrala je važnu ulogu ovog kluba jer oni su obučavali pilote, ali i organizirali ispite za Našičane. U godinama osnutka zmajaši su bili vrlo važni jer nitko osim njih nije mogao napraviti fotografije grada iz ptičje perspektive, izgradili su i prvi žirokopter koji je umjesto krila zmaja imao drotor od 6 metara. No iako sve napreduje, Franjo je i dalje vjeran zmaju bez motora i skakanju s raznih visina. „Piloti se ničega ne boje a najbolji prijatelji su nam kirurzi.” – istaknuo je Franjo, jer imao je on puno lomova, a najveću nesreću pretrpio je prije nekih 5 godina kada je letio kod jezera Lapovca i slomio obje noge. Pa iako je ovo rizičan sport padobrane nikad nisu koristili, a najviše lete između 100 i 200 metara visine, jer kaže Franjo tada nas ljudi vide, a možemo im i mahati. Danas Aero klub okuplja 17 članova, a u njihovim pothvatima i radu podupire ih već godinama i Grad Našice. Okupljaju se četvrtkom, kuju planove za novi let, i što Franjo kaže, tako sve dok god ga noge posluže.

Prvi pisani spomen Aero kluba „Delta krila” Našice datira iz 1935. a počasni i doživotni predsjednik tad je bio Petar Pejačević, koji je u ono vrijeme letio sa dvije gume, kaže Kapetanović – nategnu ga, puste i on leti. Među prvim našičkim letačima u obnovljenom klubu uz Franju su bili i Boris Bervida i Siniša Anić. „U to vrijeme nismo imali čime letjeti, ali uz pomoć radioamatera iz Njemačke smo dobili nacrte bezmotornih zmajeva. Izgradili smo vrlo jednostavnu letjelicu koju čine 4 cijevi od 5 metara, povezane vijcima preko kojih se prevuče platno, a sjedalo je ljuljačka iz dječjeg vrtića.” – sjetio se početaka Franjo iako napominje da niti danas nema puno promjene, jer te najjednostavnije najlakše su za održavanje, kvarova nema. 11 entuzijasta tako je 1972. godine izgradilo prvu našički bezmotorni zmaj, a prvi let odradio je upravo Franjo u Seoni iste godine. Sportsko zrakoplovstvo definitivno je obilježio njegov legendarni skok sa zgrade srednje škole 1986. godine u kojem su sudjelovali i srednjoškolci.

Pročitajte još