Našička eko knjižnica
11/03/2019

Preplatite se
TV Našice

Našička knjižnica organizira sve više aktivnosti s ciljem educiranja javnost i širenja svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša, a sve s ciljem da postane „Zelena knjižnica”. Projekt je ovo koji je nastao 2011. godine i iz Pule se proširio na cijelu Hrvatsku, a u knjižnicama se provodi kroz stručna predavanja, tribine, promocije knjiga i drugo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAHrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice od početka ožujka ove godine već drugu godinu za redom, provodi akciju dijeljenja paketića sjemenja povrća svim zainteresiranim korisnicima. Tom akcijom obilježavaju i skori dolazak proljeća, a pozivaju i ljude da posjete knjižnicu i pronađu prigodnu literaturu iz područja poljoprivrede kako bi spremni dočekali lijepo vrijeme i radove u vrtovima, odnosno poljima. S druge strane kroz tu aktivnost prate i domaće i svjetske trendove u očuvanju bioraznolikosti u kojima knjižnice zauzimaju značajnu ulogu, pa oni već nekoliko godina razvrstavaju otpad.

Za ovu aktivnost predvidjeli su podijeliti ukupno 800 paketića sjemenja uz ograničenje po 4 paketića po osobi, prema vlastitom izboru, a vrste koje knjižnica dijeli su rajčica, ukrasni kukuruz i kikiriki. Sjemenje je iz prirodnog uzgoja, a donacija knjižničara Đure Rajha koji se veće desetak godina bavi prikupljanjem i očuvanjem raznih vrsta i sorata povrća. Ove godine, priča našičke knjižnice otišla je i korak dalje te su u svoj projekt uključili i Gradsku knjižnicu Belišće te pokrenuli i međuknjižničnu razmjenu sjemenja koje će kod njih započeti pred kraj mjeseca. Trajanje akcije je do isteka zaliha, stoga pozivaju sve zainteresirane da ih posjete i dodaju svojim kolekcijama povrća nešto novo, a ideje za vrt pronađu u literaturi koju imaju u bogatoj lepezi stručne literature.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji