Našičanin uspio ostvariti dječački san i postati vitez
31/07/2020

Našičanin Ivan Kruljac spojio je svoje dvije ljubavi poslovno i privatno-povijest i engleski jezik. Ovaj mladi magistar edukacije povijesti i engleskog jezika otvorio je svoj obrt Ad Litteram za prevoditeljske usluge i djelatnosti, a u slobodno vrijeme posvetio se povijesti. U slobodno vrijeme njegov najveći interes vezan je uz povijest, od čitanja knjiga, preko skupljanja mačeva i oklopa, izrade korica za mačeve do vježbanja s mačem i streličarstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKako kazuje, ljubav prema povijesti rodila se početkom osnovne škole, širio je svoje interese, a danas mu je srednji vijek uz Drugi svjetski rat, najzanimljiviji dio povijesti.

– Ljubav prema povijesti rodila se dosta rano, početkom osnovne škole, najviše pod utjecajem mojega oca, koji je često gledao dokumentarne filmove. Od njega sam naslijedio i ljubav prema stripovima pa sam se preko čitanja Zagora, Velikog Bleka iTexaWillera zainteresirao za Divlji zapad, a iz serijala Asterix i Obelix razvio se moj interes za istraživanje povijesti Rima i Galije. Kasnije, gledajući crtane filmove kao što su Rob RoyMacGregor, Robin Hood i Ivanhoe, moj se interes proširio na srednji vijek, a posebice na sve teme vezane za vitezove Templare.

Ivan kazuje kako je oduvijek želio imati oklop i mač te biti vitez. Poput mnogih dječaka, igrao se drvenim mačevima te u mašti bio vitez u sjajnom oklopu koji štiti slabe i nemoćne. Pod utjecajem ljubavi prema srednjovjekovnoj povijesti i viteškim vrijednostima, širio je interese za viteštvo koje se nastavilo do danas. Proučavao je tipove mačeva, njihovu primjenu, tehnike mačevanja te razvoj oružja i oklopa od antike pa sve do kasnog srednjeg vijeka.

-Prvi mač dobio sam prije gotovo četiri godine i tada sam se počeo baviti izradom korica. Ideja je došla zbog činjenice da većina kovača uz svoje mačeve ne daje korice, a u slučaju kada mač dolazi uz korice, cijena mu drastično raste, tako da sam ih odlučio sam izrađivati proučavanjem tehnika izrade i uz pomoć videa na YouTubeu- rekao je Kruljac kazujući kako je s vremenom ovaj hobi prerastao u hobi kožarstva, tako da je počeo izrađivati novčanike, remene, korice za lovačke noževe, narukvice i ostale predmete od kože.

Nikadanije išao na tečajeve, sve je sam naučio kroz čitanje knjiga, foruma, interakciju s drugim kolekcionarima ili putem interneta te nam je opisao i samu izradu jedne futrole.

– Prvo se izrađuje drvena jezgra. Za izradu se mora izabrati odgovarajuće drvo jer krivi izbor drveta može oštetiti ili čak uništiti oštricu mača. Primjerice, hrast, bor ili orah mogu izazvati kemijsku reakciju s čelikom zbog visokog sadržaja tanina, što će dovesti do hrđanja. Ja koristim balzovinu jer je dovoljno čvrsta, a istovremeno dovoljno mekana da se ručno obradi.

Prvi je korak ocrtavanje oštrice mača na dvije daske, nakon čega se pomoću dlijeta i čekića daske izrezbare na odgovarajuću dubinu. Tako oblikovane daske tada se spoje i zalijepe s oštricom mača između njih kako bi se korice dodatno oblikovale. Nakon sušenja, korice ručno oblikujem u odgovarajući oblik pomoću brusnog papira. Nakon toga slijedi premazivanje lakom kako drvo ne bi izvuklo vlagu iz kože koja će ići na korice, a posljednji je korak ručno šivanje kože na korice, graviranje i bojenje te izrada remena- rekao je Kruljac navodeći kako izrada može potrajati i do tjedan dana ovisno o zahtjevnosti dekoracije, te kako je moguće ubrzati taj proces modernim alatima, ali se on drži isključivo ručne obrade drveta i kože, kao što se to nekada radilo. Kako navodi, smisao i ljepota ovog hobija korištenje je jednostavnih alata, ručni rad i postupno pretvaranje komada drveta i kože u nešto lijepo i vrijedno.

Ivan kazuje da kada završi korice, na trenutak se osjeća kao da je dio srednjovjekovnog svijeta, kao da je uspio ostvariti dječački san i postati vitez.

-Jasno je da je mač oružje i mnogima bi vjerojatno prva misao bila da je to alat za ubijanje. Meni mač predstavlja sredstvo za obranu drugih i sebe i simbol je europske, kršćanske i zapadne civilizacije te je jedan od simbola ideala hrabrosti i časti. Zbog toga imam jedan mač na zidu u uredu, ne samo kao ukras već kao podsjetnik da u poslu dam sve od sebe i trudim se biti bolji čovjek, koji teži postizanju viteških ideala- rekao je Kruljac.

Uz to, ovaj svestrani povjesničar, u slobodno vrijeme bavi se mnoštvom drugih hobija jer ima zaista raznolike interese. Najveći dio života glavni interes bila mu je košarka, koju je trenirao tijekom osnovne i srednje škole te nastavio igrati na fakultetu, a od prošle godine trener je u KK Našice. Jedan od hobija kojim se bavi od osnovne škole je izrada i maketa. Počeo je s maketama aviona, tenkova i automobila, a kasnije je počeo igrati stolne strateške igre poput Warhammera, za koje je potreban velik broj modela vojnika, tako da je kroz 15 godina igranja izradio više od 400 figurica za potrebe igre. Kako navodi, jedan od najvećih interesa mu je i čitanje te se tome posvećuje gotovo svakoga dana, a posljednjih mjeseci počeo je intenzivno voziti MTB bicikl te je član Biciklističkog kluba Našice. Od malih nogu fasciniran je i svemirom, tako da je jedan od njegovih hobija i promatranje neba teleskopom.

[TheChamp-FB-Comments]