Naručili ste nešto iz Kine? Nažalost neće stići!
07/02/2020

Zbog koronavirusa koji hara Kinom, prije nekoliko dana medijima se proširila vijest da zrakoplovni prijevoznici KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa radi prevencije opasnosti od širenja virusa do daljnjeg neće prometovati na relaciji Narodna Republika Kina i Republika Hrvatska. To će osim na putovanja pojedinaca, znatno utjecati i na transport pošiljaka naručenih preko popularnih stranica Aliexpress, eBay ili drugih. „Hrvatska pošta zaprimila je informaciju o obustavi letenja što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati.” – poručili su iz Hrvatske pošte.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAA kakvo je stanje u Našicama provjerili smo s našim lokalnim poštarima koji se ne boje virusa. Rečeno nam je kako se brojka paketa iz Kine u zadnjih nekoliko dana smanjila za značajnih 70 do 80%. Ipak neki paketi još uvijek stižu, a za njih se pretpostavlja da su poslani prije samog virusa te su čekali u skladištima drugih zemalja. Naši poštari bez straha razvrstavaju pošiljke, njih tek pedesetak na dan koliko ih ima sada, a znalo ih je stizati i po dvije vreće. Potvrđeno nam je i da Našičani sad više naručuju iz Finske, Norveške i Njemačke, jer ne žele riskirati da se zaraze iako prijenos virusa na ovakav način nije potvrđen.

Istaknimo još i to da iz Kine na mjesečnoj razini u Hrvatsku pristiže oko milion pošiljaka, a ukupan broj paketa posljednjih godina kontinuirano raste, čak do 20 posto godišnje.