Napredni radovi na energetskoj obnovi u Našicama
03/02/2020

Na radnom sastanku gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, pročelnik Ureda gradonačelnika Goran Blagojević i pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Ivan Majer sastali su se s pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravkom Vukićem, ravnateljem Srednje škole Isidora Kršnjavoga, Željkom Filjkom, ravnateljicom Osnovne škole Dore Pejačević, Jasminkom Falamić i ravnateljicom Osnovne škole kralja Tomislava, Vlatkom Zahirović, diskutirajući o radovima na energetskim obnovama škola. Zaključili su da jedan od prvih projekata energetske obnove u Našicama, obnova srednje škole uspješno završena, a za osnovne škole gdje su prije nekoliko tjedana započeli radovi, osigurana su financijska sredstva te sve teče prema planu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Energetska obnova srednje škole uspješno je završena, što nas čini ponosima jer je to jedan od prvih velikih projekata energetske obnove u našem gradu. Dvije osnovne škole također su u fazi obnove i uvjeren sam da će radovi ići onakvom dinamikom kako je i zacrtano. Financijska sredstva su osigurana i ono što čujemo od ravnatelja, situacija na terenu izuzetno je dobra. Na meni kao gradonačelniku je da širom otvorim vrata ako nešto i zapne- rekao je gradonačelnik Josip Miletić osobno pozdravivši  i zahvalivši se pomoćniku Ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Zdravku Vukiću, Našičaninu, koji je dosta pomogao u ovim energetskim obnovama, a pomaže i u drugim projektima.

Zdravko Vukić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja izrazio je zadovoljstvo radnim sastankom.

„S obzirom da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja posredničko tijelo razine jedan u energetskoj obnovi školskih ustanova u RH drago mi je kao Našičaninu, da se velik broj energetskih obnova obavlja na području grada Našica”- rekao je Zdravko Vukić, istaknuvši da su projekti škola sufinancirani bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 50 posto

Željko Filjak izrazito je zadovoljan energetskom obnovom srednje škole kojom su dobili novu školsku ovojnicu, novu stolariju te nova efikasnija rasvjetna tijela.

„U zgradu srednje škole useljeno je davne 1978. godine te je zaista bilo i vrijeme uložiti značajnija financijska sredstva što je ovom prilikom i učinjeno. Treba zahvaliti Gradu, Županiji i Ministarstvu koje je pomoglo da bi se dobila jedna prekrasna škola te obnovljeno igralište” – rekao je Željko Filjak.

Radovi na Osnovnoj školi Dore Pejačević su u tijeku, a ravnateljica Jasminka Falamić navodi kako po završetku radova očekuju velike uštede energenata, kvalitetnije uvjete rada u školi te se raduje novim izgledom školske zgrade.

Vlatka Zahirović osvrnula se na radove u OŠ Kralja Tomislava Našice gdje je upravo započela energetska obnova, a planirano vrijeme završetka projekta je početkom slijedeće godine.

„U sklopu energetske obnove planirana je izolacija stropova prema negrijanim prostorima i to je upravo i ono što se trenutno i radi, dakle izolacija poda na tavanu čime ćemo onda sigurno dobiti veliku toplinsku uštedu. Osim toga planirana je i toplinska ovojnica, dakle promjena fasade i promjena vanjske stolarije škole. Zasad ide sve svojim tijekom i zadovoljni smo. Hvala svima koji su se angažirali da i na našoj školi započne energetska obnova ” – rekla je Vlatka Zahirović.

Gradonačelnik se osvrnuo i na druge energetske obnove u gradu koje se realiziraju te najavio i brojne druge projekte koji su u pripremi.

„Osim energetskih obnova ove tri škole, završili smo i energetsku obnovu zgrade Gradske uprave, kao i dječjeg vrtića Zvončić dok je u punom jeku energetska obnova našičke bolnice. To su izuzetno važni projekt, koji osim što će zasjati novim ruhom, u budućnosti će ostvarit i značajne energetske uštede na samim energentima te će boravak u tim zgradama biti puno ugodniji – rekao je gradonačelnik te uputio veliku zahvalu Osječko – baranjskoj županiji na prepoznavanju ovih važnih projekata za škole, ali isto tako i Vladi Republike Hrvatske na čelu sa Andrejom Plenkovićem i s resornim ministrima koji pomažu da se grad Našice razvija onako kako svi žele.

Uz to, Zdravko Vukić osvrnuo se i na projekt „Slavonija i Baranja” te najavio sljedeću sjednicu savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja će se održati upravo u Našicama na inicijativu gradonačelnika. Naglasio je kako je to dobra prilika ne samo za Slavoniju nego i za Našice kako bi se mogli realizirati još neki projekti na području grada i prigradskih naselja.

„Vidimo da ova energetska obnova pomaže razvoju građevinske operative, samim time ljudi ne moraju odlaziti iz Slavonije. Mislim da je to intencija i Vlade i premijera, dakle, da se kroz investicije zadržavaju sadašnja i otvaraju nova radna mjesta te da bude bolje i u Slavoniji i Baranji.”- zaključio je Zdravko Vukić.