Ovo je najdraži jutarnji ritual većine Hrvata
12/01/2020

Svako dobro jutro započinje uz šalicu dobre kave. Taj topli napitak postao je omiljeno piće za odrasle, u kojemu svakodnevno uživa više od polovice Hrvata. Onima koji ju konzumiraju, kava je prva jutarnja misao, prva pomoć pri rješavanju umora i idealno sredstvo smirivanja tijela i duha.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU Hrvatskoj se najčešće konzumira mljevena kava, koju obožavatelji najčešće piju kod kuće. Dnevni boravak, spavaća soba, kuhinja, terasa ili balkon, jednostavno nema lošeg mjesta za uživanje u kavi. Oni koji ne mogu u kavi uživati opušteno u vlastitom domu često za njom posegnu dok čekaju javni prijevoz, odnosno na putu do posla, pa i na samom radnom mjestu, jer kava je svugdje dostupna i prihvatljiva.

No, što je razlog tolikog obožavanja kave?

Istraživanja su pokazala da je kavu najugodnije piti kod kuće uz bližnje. Mnogi ipak više vole sami uživati u tom ritualu, u jutarnjim satima, dok se mozak i tijelo još bude od prekinutog sna. Za kavu je prigodno svako doba dana, jutro, podne, poslijepodne, ali svi koji ne rade noćne smjene izbjegavaju ju u kasno poslijepodne i uvečer, upravo zbog njenog utjecaja na umor i san. Istraživanja pokazuju da čak petina Hrvata pije čistu kavu, a trećina Hrvata u kavu dodaje šećer, mlijeko ili vrhnje za kavu. Veći dio trećine koja voli kavu s dodacima voli samo zasladiti kavu, a vrlo malo korisnika voli kavu s mlijekom.

Svatko ima svoj omiljeni okus i „svoju” kavu koju gotovo uvijek konzumira, pa su se tako počele proizvoditi i kuhati najrazličitije vrste kave, a svaka od njih posebna je na svoj način. Vrste kave razlikuju se po dodatcima, koji su najčešće sačinjeni od mlijeka (pjena, krema), ali dodaje se i cimet, čokolada u prahu, šlag i slično. Kava se, osim za piće, može koristiti i kao dodatak kolačima ili drugim pićima.

No, kao da ju nismo dovoljno pohvalili, ona je također idealan poklon i znak pažnje za bližnje i prijatelje, što ju čini odličnim načinom da nekoga razveselimo.

Istraživanja pokazuju da kava uvelike može utjecati na bolje raspoloženje, smanjenje bolova, a djeluje i kao afrodizijak. Uz to pomaže u prevenciji kroničnih bolesti, bolesti srca, dijabetesa, sprječava razvoj Parkinsove bolesti te smanjuje rizik od razvoja bolesti jetre i depresije. No, sve ima svoje granice. Pretjerana konzumacija kave dovodi do ovisnosti, probavnih smetnji, glavobolje, mučnine, bezvoljnosti, razdražljivosti, povišenog kolesterola u krvi, a mogu se pojaviti i anksioznost, hiperaktivnost, aritmija srca i povišeni krvni tlak.

Potrebno je pripaziti sa unosom kave. Stručnjaci preporučuju najviše tri srednje velike šalice dnevno, jer sve više od toga dovodi do kontraefekta.

Pročitajte još