Nadoknadite vitamine uz nekoliko namirnica
24/05/2020

Mnoge žene, ali i muškarci, pate od manjka vitamina koji rezultira pretjeranim umorom, razdražljivošću i ponekim zdravstvenim problemima. Manjak vitamina najprije se primijeti na koži lica koja postaje umorna i sklona upalama i oštećenjima pa je stoga iznimno važno u tijelo unijeti vitamin kroz svježe sezonsko voće. Međutim, ponekad ni to nije dovoljno, ali ipak postoje namirnice koje mogu uvelike pomoći pri nadoknađivanju izgubljenih vitamina, nakon čega ćete se osjećati življe i zdravije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAJagode

Jagode su poznate po velikoj količini vitamina C koju sadrže. Odlični su antioksidansi i pročiščivači bubrega i mokraćnih kanala, a jako utječu na poboljšanje rada srca i krvnih žila. Mnogi ju čak uspoređuju s citrusima (s kojima nemaju veze) zbog velike količine vitamina C koju sadrži. Nije ju teško posaditi i održavati, a njeni plodovi najbolji su svježi.

Jaja

Jaja sadrže gotovo sve vitamin koji su potrebni našem tijelu. Osim vitamina A, D, E, K i više skupina vitamina B, jaja sadrže i mnoge minerale poput kalcija, joda, magnezija, bakra, željeza, cinka, pa čak i omega-3 masnih kiselina. Poznata je činjenica da su jaja bogata proteinima, zdravim i zasićenim mastima, kao i karotenoidima, luteinom i zeaksantinom koji su iznimno važni za očuvanje zdravlja mozga.

Povrće

Svježe povrće iz vrta najbolji je izvor vitamina. Brokula, mrkva, grašak, mahune, rajčica i sve ostalo što vaš vrt nudi savršeno će nadoknaditi manjak vitamina u vašem organizmu. No, zapamtite: stress uvelike utječe na apsorpciju vitamina u vaš organizam, stoga radite na smanjenju stresa i izbjegavanju stresnih situacija.

Riža

Ova iznimno hranjiva namirnica prepuna je vitamina. Riža sadrži vitamin B1, B2, B3, E, kalij i prehrambena vlakna, a uz to je jako siromašna mastima pa može poslužiti i pri skidanju kilograma. Riža pomaže pri problemima s probavom, a gotovo nikada nije izvor alergena te je dostupna svima.

Pročitajte još