A na koji način se vi grijete?
04/09/2019

Preplatite se
TV Našice

Ljetu se približava kraj, a s njime završava i sezona toplog i sunčanog vremena. Uz više oblaka sunce manje grije, a temperatura pada i u našim domovima. Zato je potrebno pripremiti se na vrijeme za adekvatno grijanje u domu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPlin

Osim za zagrijavanje vode u kupaonici i kuhanja, plin se koristi i kao ogrijevno gorivo. U Hrvatskoj je grijanje na plin najrašireniji, a ujedno i najskuplji način, a cijene svake godine sve više rastu. Većina zgrada i ustanova grije se na plin, ali u domaćinstvima to i nije tako jednostavno. Ponajprije, cijene su visoke i mnogi se više smrzavaju nego griju, a i postoji potencijalna opasnost od curenja plina i gušenja.

 

Struja

Kao i plin, struja se također tijekom cijele godine koristi u kućanstvu, a nekima služi i za zagrijavanje prostora. Postoje razne vrste grijalica, od onih malih za spavaću sobu, do onih velikih koje griju cijelu kuću. Cijene struje ne mijenjaju se toliko često kao cijene plina, ali problem je što grijalice na električnu energiju griju vrlo slabo i na vrlo maloj udaljenosti, stoga je potrebno i nekoliko sati da se zagrije cijeli dom. Upravo to i predstavlja problem, jer grijalice troše puno struje na zagrijavanje žarnica koje su ugrađene u njih. Osim toga, vreba opasnost od visokog napona i ozljeda tijekom slučajnog dodirivanja zagrijanih dijelova grijalice.

 

Gradske toplane

Kombiniranjem električne energije i vode stvara se vodena para koja služi za daljinsko zagrijavanje stambenih prostora. Proizvedena toplinska energija zadržava se u cijevima i radijatorima, te tako neprestano zagrijava dom. Ako su instalacije dobro spojene, ovaj način grijanja ne predstavlja rizik za zdravlje, ali također spada u skuplje varijante.

 

Pelete

Jedan od najjeftinijih i najpovoljnijih načina grijanja je grijanje na pelete. Pelete nisu skupe, a lako se nabavljaju. U Hrvatskoj je ovakav način grijanja sve popularniji zbog pristupačne cijene ogrijevnog materijala i efikasnosti koju isti donosi. Jedini je problem, što se peleta tiče, veliko ulaganje u početne investicije, s obzirom da su kotlovnice poprilično skupe.

 

Drvo

Najjeftiniji i najisplativiji način grijanja je zasigurno ogrijevno drvo. Drvno ne samo da dobro zagrijava prostor, već je i najjeftiniji energent za grijanje. U Hrvatskoj se na ovaj način zagrijavaju obiteljske kuće, pa čak i neki ugostiteljski objekti, a toplinska energija zahvalno struji i velikim stambenim prostorima. No, problem kod ovog načina predstavljaju pripreme, koje traju i nekoliko mjeseci prije početka zime, gdje se drvo nabavlja iz šume, te se cijepa i reže na komade dovoljno velike da stanu u peć. Osim toga, pri početku zagrijavanja potrebno je drvo isjeći na tanke komade kako bi se vatra uhvatila, a uz to se koriste i zapaljivi predmeti poput papira ili stiropora, što za one neiskusne može predstavljati opasnost od ozljede prilikom loženja vatre.

Nabrojili smo najčešće načine zagrijavanja, a na vama je da odlučite koji vam najviše odgovara. Odabir načina ogrjeva ovisi o imovinskom stanju, ali i o prilagodbi organizma, odnosno volite li da bude vruće ili samo toplije nego vani.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji