Motociklom od Našica do Mongolije
08/04/2019

Motociklom od Našica do Mongolije

Preplatite se
TV Našice

Jelena Stanić, putoholičarka, našičkih korijena nakon povratka s jednogodišnjeg putovanja, koje je činio i četveromjesečni put motociklom do Mongolije iskustva je podijelila sa publikom u Beer Gardenu. Na put se nije uputila sama, nego je njen vozač bio i životni partner Igor Dorić koji motocikl vozi već 11 godina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZajedno su duže vrijeme maštali o nekom velikom putovanju na koje će krenuti motociklom. I tako su 2017. godine iz Našica krenuli put Mongolije, koja je uostalom bila i velika želja Igora jer to je, ističu, poznata mitska destinacija za motocikliste. „Igor je dao otkaz i odjednom se stvorilo dosta vremena za putovanje. Odlučili smo tako zajedno sjesti na jedan motor i odvesti se nekim najdužim putem do Mongolije i usput upoznati niz zemalja Centralne Azije.” – rekla je Jelena.

Nakon Mongolije, jednogodišnje putovanje nastavili su u Rusiji, Južnoj Koreji, Japanu, tri mjeseca bili su na Novom Zelandu, zatim u Indoneziji, Maleziji i Singapuru. „A do Mongolije smo prošli veliki broj bivših sovjetskih ‘stanova – Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan i Kazahstan. Sve ukupno 21 zemlja u godinu dana.” – dodala je Jelena istaknuvši da se uvijek rado vraćaju u Japan.

Ovo je bio njihov drugi posjet toj zemlji, a od većih putovanja istaknula je Zambiju, Malavi, Tanzaniju u Africi te Indiju. Igor je samostalno motorom prošao gotovo cijelu Europu, Kavkaz i Iran tako da ima iskustva u ovakvom putovanju, no ovo je bilo najduže i naravno zajedničko. Glavno moje pitanje bilo je, a kako to sve financirate, Jelena se nasmijala, pa vlastitom ušteđevinom. „Mi štedno putujemo, ne spavamo na nikakvim skupim mjestima, uvijek nosimo šator sa sobom. Osim toga zemlje do Mongolije su bile izuzetno povoljne i što se tiče hrane, smještaja i goriva. Gledali smo da ne potrošimo više od onog što bi potrošili kod kuće i tako je bilo.” – objasnila je Jelena.

Oboje, putoholičara, složilo se da putovanja totalno mijenjaju perspektivu, jer ljudi su okruženi raznim predrasudama i stereotipima. Jeleni je tako Iran ostao u posebnom sjećanju, jer zemlja sa jednom od najlošijih reputacija, pokazala je predivnu prirodu, koja se razlikovala od očekivane pustinje, ali i najgostoljubljivije ljude na svijetu. Pa je tako predložila svima – „Ako izgubite vjeru u ljude idite u Iran.” Na pitanje što čini državu, priroda ili ljudi, Jelena je rekla da je to naravno kombinacija jer koliko god savršena priroda bila bez kontakta s ljudima nikada ne možete dobiti zaokruženu priču. Također ističe da ona nikada nije imala negativnih iskustava na putovanjima, a među najpozitivnijima je istaknula jednostavno svakodnevnu interakciju s ljudima u Iranu i Pamirsku cestu koja se nalazi na 4000 metara nadmorske visine, izolirana i surova, a opet prekrasna.

Na putovanju su se susretali sa zanimljivim običajima, kulturama i ljudima, tako su u od strane policije bili natjerani za izbrišu fotografije s mobitela jer je u Turkmenistanu zabranjeno fotografiranje javnih zgrada i površina, u Iranu su probali jagode sa soli, uvjeravajući prisutne da to moraju probati, posjetili su Vrata pakla u Turkmenistanu gdje su starijoj gospođi za obrok zahvalili poklonjenim cigaretama koje kod njih koštaju 130 kn. A na završnom cilju, odlučili su doseći još jedan pa su otrčali maraton i ultramaraton u Mongoliji.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji