Monografijom obilježili 95 godina rada
15/12/2019

Pčelarska udruga „Pčela” svečanom je sjednicom proslavila 95 godina svoga postojanja. Uz to predstavljena je i monografija naziva „Pčelarstvo u Našicama i našičkom kraju (1924 – 2019.)” Izrazito ponosan na dugogodišnji aktivni rad Udruge bio je predsjednik Željko Špoljarić, koji nažalost nije skrivao razočarenje za 2019. godinu u smislu prinosa meda kao ni njegove cijene na tržištu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA“Ova 2019. godina, nažalost bila nam je jednako loša kao godina prije. Uspjeli smo izvući 50 posto prinosa od očekivanog, a zbog te činjenice i malo meda na tržištu cijena je i dalje, za neko čudo, niska. Čak i niža nego lani, od 16 do 18 kuna pa nismo zadovoljni. Mislimo da će nas ova jesen dotući zbog visokih temperatura. Pčele izlaze van, a hrane nema, i tako se troše, pa ne očekujemo bajno proljeće.” – rekao je Špoljarić osvrnuvši se na monografiju koja je pripremana čak dvije godine, no objedinjuje gotovo stoljetni rad udruge. Također, zadovoljan je bio i sa odazivom suradnika te velikog broja pčelarskih udruga.

O knjizi je govorila autorica i urednica Silvija Lučevnjak koja je također pohvalila rad članova, te istaknula da je ova udruga osim u svojim aktivnostima doprinosila i društvenom razvoju grada i okolice.

“Na monografiji smo imale prigodu raditi kolegice Renata Bošnjaković i ja, povjereno je autorstvo djelatnicima Zavičajnog muzeja Našice što mislim da je jedna prirodna odluka. Jer mi smo kao ustanova zaduženi i za skrb o baštini brojnih našičkih udruga. Pisanje je bilo relativno otežano zbog izgubljenog dijela povijesne arhive, no nastojali smo to nadoknaditi korištenjem drugih izvora kao i sjećanja brojnih starijih članova udruge. Podatci nedostaju u razdoblju oko Drugog svjetskog rata pa do 1970. kad ponovno aktivno rade do negdje 1980. godina, pa smo onda opet naiši na prazninu, no od 1996. godine na ovamo podatci su detaljni pa smo to mogli sustavno istraživati. U svakom slučaju ovo je jedna udruga koja ima gotovo stoljetnu tradiciju, jedna od najstarijih u ovom dijelu Hrvatske. Rijetka je i po tome što uz svakodnevne aktivnosti vezane uz pčelarstvo, ona je sudjelovala u događanjima zamjetnim za sredinu u kojoj djeluju. Oni su jedni od prvih osnivača niza aktivnosti unutar Dana slavonske šume, pa i jedna od najprepoznatljivijih udruga našega grada.” – rekla je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Važan događaj za skoro stoljetnu udrugu podržali su i čelni ljudi grada, predstavnici županije kao i Hrvatskog pčelarskog saveza.

“Čestitam našoj udruzi na ovoj lijepoj obljetnici, ali isto tako i na ovoj monografiji u koju su uložili puno truda zajedno sa Zavičajnim muzejom Našice i svima ostalima. Svim vrijednim pčelarima na području Našica želim puno uspjeha u narednoj godini, a za ovu moramo reći da su gotovo sva sredstva koja smo predvidjeli upravo za pčelarstvo povukli.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić s nadanjima da će 2020. godina biti medna i još bolja.

“Prije svega godina nije bila povoljna za pčelare i pamtit ćemo je kao izrazito lošu po medoberu. No međutim u aktivnostima saveza rekao bih da je čak pozitivna budući da smo napravili neke značajne iskorake u subvencijama i pomoći pčelarima. Napokon smo i Ministarstvo poljoprivrede malo animirali da stanu na našu stranu, tako da pored našeg Nacionalnog pčelarskog programa ministarstvo je izrazilo želju i volju da dodatno subvencionira neke programe Hrvatskog pčelarskog saveza. Samim time ulazimo u krug europskih zemalja i bit će nam puno lakše. Udruga Pčela Našice jedna je stabilna, dobro vođena i organizirana udruga, pa ovih 95 godina nije slučajno. Stoga im upućujem sve pohvale od našeg Saveza za sve aktivnosti koje provode kao i za njihove vjerne članove.” – rekao je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

“I mi smo kao županija ponosni da jedna udruga na našem području slavi ovu hvalevrijednu obljetnicu. 95 godina jedne udruge je velika obljetnica, za bilo koju udrugu, a posebice onu koja se bavi pčelarstvom. Ono je vrlo važno za područje naše županije, pa mi posebnu pozornost upravo usmjeravamo prema njima. Imamo povezane pčelare koji rade međusobno, pa se nadam da će i ova udruga nastaviti s jednako vrijednim radom. Jer pčelari su izuzetno vrijedni i cijenjeni ljudi.” – rekla je pročelnica Silva Wendling u ime župana.