Mladi se uz suze oprostili od 17. Ljetne škole mladih
04/09/2020

Mladi Crvenog križa Našice su se nakon 10 dana vratili sa 17. Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko – baranjske županije. Ljetna škola mladih je ove godine okupila 48 mladih iz cijele županije na edukaciju iz raznih programa djelovanja Crvenog križa. Sve edukacije su bile prilagođene prema smjernicama iz kataloga edukacija Hrvatskog Crvenog križa. Zbog epidemioloških prilika, ovogodišnja Ljetna škola održana je uz primjenu uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te bez sudjelovanja mladih iz drugih društava Hrvatskog Crvenog križa s područja Republike Hrvatske i drugih društava Crvenog križa susjednih zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPo dvoje mladih ih CK Našice je sudjelovalo na četiri osnovna programa Ljetne škole mladih. Anja Ergović i Mirna Golub su položili Prvu pomoć Modul A, B i AVD, Nika Vukomanović i Iva Ptiček Realističan prikaz ozljeda, Dunja Golub i Ivan Papučić Terenske jedinice, Prvu pomoć Modul A i AVD te set2go, a Laura Kanis i Petra Vida Edukaciju za koordinatore volontera i voditelje mladih HCK. Uz osnovne programe, mladi su na ljetnoj školi sudjelovali i u radionicama: Izrada multimedijalnih sadržaja, Superspasioc, Klimatske promjene, Prevencija trgovanja ljudima i Tolerancija. CK Našice je sudjelovao i u organizaciji i samoj provedbi ljetne škole. Igor Feldi je vodio programe Terenske jedinice i Superspasioc, a Dorijan Lamot Realističan prikaz ozljeda i Prevenciju trgovanja ljudima. U slobodno vrijeme sudionici su provodili sportske aktivnosti (graničar, odbojka, plivanje..), imali izlet na orahovačko jezero i Ružica grad, ples, kino pod zvijezdama, društvene igre…

Zadnjeg dana ljetne škole, pred uzvanicima su pokazali što su naučili. Sudionici programa Prva pomoć, Realističan prikaz ozljeda i Terenske jedinice su svoje znanje pokazali u vježbi simulacije urušavanja zgrade zbog potresa. Ekipa realističnog prikaza ozljeda je izradila rekvizite i ozljede te glumila ozlijeđene, ekipa terenskih jedinica ih je transportirala iz zgrade do šatora koje su postavili ranije, a ekipe prve pomoći su sanirale ozlijeđene. Kasnije na svečanosti zatvaranja ljetne škole, predstavili su se i sudionici programa za voditelje klubova mladih, klimatskih promjena, superspasioc i sudionici glazbene radionice.

Među uzvanicima su se našli i redovni predavači na ljetnoj školi, Ustavni sudac RH Mato Arlović, izaslanica izvršnog predsjednika HCK Roberta Markta, savjetnica za međunarodno humanitarno pravo i humanitarnu diplomaciju Branka Arlović te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Na svečanosti su bili nazočni i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Filip Aračić, zamjenici župana OBŽ i VPŽ Petar Lagator i Darko Žužak, ravnatelji društava Crvenog križa u OBŽ te predstavnica TZ Orahovica.

[TheChamp-FB-Comments]