Mladi Crvenog križa Našice odradili 1387 volonterskih sati za svoje sugrađane
08/02/2021

Prošle godine su mladi Crvenog križa Našice, unatoč pandemiji SARS-Cov-2 virusa, odradili brojne aktivnosti te sudjelovali na edukacijama i kampovima, kako domaćim, tako i na međunarodnim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAGodinu su započeli s radionicom „Mala škola prve pomoći“ za male planinare u DVD-u Donja Motičina. Takve radionice održane su i u nižim razredima OŠ kralja Tomislava u Našicama. Radionice su odrađene u sklopu projekta Europskih snaga solidarnosti pod nazivom „Svaka minuta je važna“. Ostale radionice koje su se održale u sklopu tog projekta su: radionica realističnog prikaza ozljeda, radionica imitacije stanja ozlijeđenih, „Mala škola reanimacije“. Također su odrađene edukacije ekipa prve pomoći i priprema ekipa za natjecanja.

 

Zbog epidemiološke situacije održano je samo Školsko natjecanje prve pomoći, dok su ostala natjecanja otkazana. Cilj ovog projekta i radionica u sklopu istog je ukazivanje na važnost poznavanja postupaka prve pomoći te poticanje mladih u školama i udrugama, ali i svih građana, na edukaciju. Unutar projekta educirano je 250 mladih osoba, a 11 osoba osposobljeno je za provođenje radionica prve pomoći u obrazovnim ustanovama i udrugama. Također je osmišljena i slikovnica o postupku reanimacije prilagođena za djecu u vrtiću. Krajem 10. mjeseca održan je online Solidarity Projects MEET-UP 2020. u organizaciji Češke Nacionalne Agencije za Međunarodnu edukaciju gdje su naši mladi, Pavle Ergović i Dorijan Lamot predstavili projekt „SVAKA MINUTA JE VAŽNA“ i razmijenili iskustva i znanja s mladima iz drugih zemalja.

 

Mladi su također sudjelovali na raznim edukacijama koje su se većinom održavale online. Krajem drugog mjeseca u Zagrebu je održana edukacija „Odgoj za humanost od malih nogu“ na kojoj je sudjelovala Laura Kanis. Edukaciju je održao Hrvatski Crveni križ. Još neke od edukacija, ovaj puta online, u organizaciji HCK na kojima su sudjelovali mladi Crvenog križa Našice su: „KORONAVIRUS- osnovna znanja i preventivne mjere“ i „Stigmatizacija osoba nastala pojavom bolesti COVID-19“ na kojima su mladi naučili nešto više o samom virusu, prijenosu, zaštiti, ali i o negativnim utjecajima pandemije te kako to prevenirati. Mladi su sudjelovali i na edukacijama u organizaciji HCK i Atlantic Grupe d.d.: „Osobna online sigurnost“, „Osnove upravljanja projektima“ te „Priprema za intervju“.

 

Na tim edukacijama mladi su naučili kako se zaštiti na internetu i što učiniti u slučaju online napada, kako napisati i provoditi projekt, te na kraju kako napisati dobar životopis i kako se pripremiti za intervju. Kroz 7. mjesec išao je online tečaj u organizaciji Centra za kooperaciju na Mediteranu i Španjolskog Crvenog križa pod nazivom „Awareness Raising on the Risks of Human Trafficking“ na kojem je sudjelovao Dorijan Lamot. Na tečaju se pričalo o problemima trgovanja ljudima, opasnostima koje stoje iza toga, podizanje svijesti o problemu trgovanja te o načinima zaštite. U organizaciji DCKOBŽ održana je dvodnevna edukacija „Pružanje psihosocijalne podrške za vrijeme epidemije“ na kojoj su sudjelovali ravnatelj Crvenog križa Našice, Igor Feldi i članica mladeži Laura Kanis. Na toj edukaciji naučili su načine vođenja razgovora prilikom pomoći, te kako adekvatno pružiti psihosocijalnu pomoć.

Mladež Crvenog križa Našice sudjelovala je i na raznim kampovima. Krajem 7. mjeseca 2020. godine održan je virtualni međunarodni kamp „eAtlantis“ u organizaciji Centra za kooperaciju na Mediteranu, na kojem je sudjelovala Laura Kanis. Mladi iz mediteranskih država na kampu su učili, ali i raspravljali i davali nove ideje i rješenja o brojnim bitnim temama današnjice, kao što su klimatske promjene, jednakost spolova te novi načini volontiranja. Krajem istog mjeseca održavao se još jedan kamp, odnosno Ljetni kamp udruge IKS koji je održan u Orahovici, a na kojem su sudjelovale naše mlade volonterke Dunja Golub i Iva Ptiček. Na kampu su mladi obradili neke od svima nam bitnih tema kao što su ljudska prava, diskriminacija, mentalno zdravlje te poštivanje različitih kultura. U 8. mjesecu 8 članova mladeži Crvenog križa Našice sudjelovalo je na 17. ljetnoj školi mladih društava Crvenog križa Osječko – baranjske županije. Tamo su mladi 10 dana proveli učeći o prvoj pomoći, realističnom prikazu ozljeda, djelovanju u katastrofama, vođenju kluba mladih, klimatskim promjenama i drugim.

 

Kao i svake godine mladi su obilježili važne datume kao što su Mjesec borbe protiv ovisnosti, Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, Svjetski dan prve pomoći, Svjetski dan nepušenja, Međunarodni dan protiv zloupotrebe droga, Međunarodni dan mladih, Tjedan borbe protiv TBC-a, Međunarodni dan tolerancije, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a te Dan ljudskih prava. Za svaku od navedenih tema mladi su pripremili razne radionice, edukacije i pokazne vježbe kako bi svratili pozornost na važnost ovih tema. Primjerice, povodom Svjetskog dana prve pomoći mladi su, u suradnji s Policijskom upravom Našice, po gradu nacrtali obrise unesrećenih osoba koji su bili popraćeni tekstom kao što je „Ovoj osobi je život spasila osoba koja je znala prepoznati srčani udar.“. Također su imali i pokaznu vježbu reanimacije pomoću AVD uređaja u kojoj su mogli sudjelovati i građani, te su proveli anketu o poznavanju postupaka prve pomoći. Povodom Svjetskog dana nepušenja, osim radionice u prostorijama kluba mladih, mladi su održali akciju pod nazivom „Jedna jabuka za jednu cigaretu“ gdje bi zamolili građane koji su željeli sudjelovati da se odreknu jedne cigarete te su zauzvrat dobili jabuku. Ovom akcijom mladi su promicali zdravi život. Odradili su i dežurstva prve pomoći na 5. Feričanačkoj biciklijadi u organizaciji Udruge „Prijateljstvo“ i Biciklističkog kluba Našice te u suradnji sa Savjetom mladih Grada Našica na manifestaciji „Kino pod zvijezdama“.

 

Tijekom proljetne karantene mladi su morali obustaviti na neko vrijeme svoj rad, ali nisu prestali pomagati onima kojima je to bilo potrebno. Tako su mladi aktivno obilazili korisnike usluga SOS telefona Crvenog križa noseći im hranu i lijekove. Također su sudjelovali u dostavama paketa hrane i higijene. Nakon svima nam teškog razdoblja, mladi su sudjelovali na debrifingu, odnosno razmjeni iskustava vezanih uz volontiranje za vrijeme karantene tijekom pandemije COVID-19. Nakon popuštanja mjera, mladi su u prostorijama kluba, pridržavajući se epidemioloških mjera, održali radionicu na temu „Pružanje podrške i briga za dobrobit volontera“.

Članovi CK Našice, Stjepan Hanižjar i Dorijan Lamot, su također sudjelovali i na edukacijama za Županijski interventni tim. Na žalost, svoja znanja imali su priliku pokazati krajem ove godine kada su otišli pomagati na potresom pogođenim područjima. Mladi su se odazvali i akciji prikupljanja potrepština za područja pogođena potresom, te su i volontirali na akcijama prikupljanja.

 

Tijekom cijele godine mladi su bili aktivni i u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Ispisivali su dopisnice za nadolazeće akcije, lijepili plakate po gradu te sudjelovali na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi vodeći evidenciju i provodeći epidemiološke mjere. Također su cijele godine, osim proljetne stanke zbog karantene, dva puta tjedno održavani sastanci mladeži, kako uživo tako i online preko platforme ZOOM, ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Od studenog 2020. članica mladeži Petra Vida preuzela je od gospođe Katice Stjepčević aktivnost mjerenja tlaka i šećera u krvi koja se provodi svake srijede u prostorijama Crvenog križa Našice te je tako nastavila dugogodišnju tradiciju provođenja te akcije. Mladi su se i ove godine uključili u akciju „Budi mi prijatelj“ u organizaciji NK Šipovac pod motom „Pokloni čokoladi, pokloni osmijeh“. U akciju su se priključila još neka društva Crvenog križa (Darda, Osijek, Rijeka, Biograd na Moru), udruga „Prijateljstvo“ te mnogobrojni građani Našica, Hrvatske i Njemačke te prikupljeno preko 100 kg čokoladnih slastica za djecu SOS dječjeg sela Ladimirevci.

 

Voditeljica mladih, Laura Kanis, je na prijedlog GDCK Našice na sjednici Gradskog vijeća Grada Našica izabrana u Savjet mladih Grada Našica za razdoblje od 2021. do 2024. godine te je sudjelovala na 1. konstituirajućoj sjednici. Njezin zamjenik u Savjetu mladih je Pavle Ergović. Mladi Crvenog križa Našice su svojom voljom i željom za pomaganjem drugima, učenjem, ali i educiranjem drugih ostvarili 1387 volonterskih sati.

 

Izvor: CK Našice