Međunarodni dan znakovnog jezika
24/09/2020

Znakovni jezik nužan je preduvjet koji osigurava potpuno uključivanje Gluhih u zajednicu i potpuno ostvarivanje ljudskih prava Gluhih.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANacionalni znakovni jezici prirodni su jezici gluhih i njihovim korištenjem gluhe osobe dijele zajedničku kulturu i identitet. S više od 300 različitih znakovnih jezika koji se koriste širom svijeta, prirodni su jezici za više od 70 milijuna gluhih osoba diljem svijeta. Materinski su jezici djeci rođenoj u obiteljima s gluhim roditeljima, a koriste ih i milijuni drugih osoba diljem svijeta koje su dio vitalnih nacionalnih zajednica znakovnog jezika, navodi Hrvatski savez gluhih i nagluhih.

Promicanjem nacionalnih znakovnih jezika i kulture gluhih jača se višejezičnost, štiti se i čuvam raznolikost jezika i kulture na svjetskoj razini.Zajednice Gluhih su raznolike i preklapaju se, a gluhe osobe pripadaju kulturnoj, jezičnoj i etničkoj manjini. Istodobno, suočavamo se i s diskriminacijom gluhih osoba diljem svijeta u odnosu na pristup nacionalnom znakovnom jeziku kao i njegovu korištenju. Gluhe osobe, na žalost uobičajeno marginalizirana populacija, suočavaju se sa zaprekama pri korištenju znakovnih jezika.

Hrvatski sabor je priznao hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Iako zakonski priznat, potrebna je stalna popularizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti hrvatskog znakovnog jezika za zajednicu Gluhih.

[TheChamp-FB-Comments]