Međunarodni dan muzeja – Uz ZMN prošećite Našicama iz 19.st.
18/05/2020

Danas je Međunarodni dan muzeja kada muzeji diljem svijeta žele skrenuti pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Dosadašnjih godina, brojnim događanjima htjela se podići svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPogođeni koronavirusom, ove godine su brojni muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja su uključivala ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima. No, muzeji su iskoračili iz svojih muzejskih kuća te ušli u virtualni svijet, otvorili su brojne virtualne izložbe, predstavljali su knjige on-line, nudili virtualne šetnje te čitanje muzejskih izdanja on-line. Tako su se događanja i aktivnosti kojima se obilježava ovogodišnji MDM-a preselila u virtualni svijet.

 

Na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Našice posljednjih nekoliko tjedana mogu se pratiti tekstovi i fotografije vezane uz kulturno – povijesnu baštinu grada Našica. Kustosice su priredile razglednice/fotografije s izložbe „Našice okom fotografa“. Razglednice/fotografije su izabrane zato što vjerno ocrtavaju izgled nekoga grada, naselja, objekta i bilježe sve promjene – nestanak kuća, ulica, spomenika, ali i nastanak novih vizura. Suočeni s ubrzanim razvojem Našica, razglednice/fotografije prikazuje izgled grada od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Izlaganjem starih razglednica i fotografija iz Zbirke razglednica i čestitki te Zbirke fotografija Zavičajnog muzeja Našice dokumentiran je nekadašnji izgled dijelova grada, ulica i građevina. Fotografiranjem recentnog stanja napravljena je paralela između prošlosti i sadašnjosti. Svaka objava sadržava vizualni prikaz jednog ili više motiva grada kroz povijest s kratkim tekstualnim objašnjenjem naslova i vremena nastanka snimka, navode kustosice ZMN-a. Također, priređeni su i objavljeni i tekstovi o Velikom dvorcu Pejačević, Malom dvorcu Pejačević i Kapeli Pejačević te se na Facebook stranici muzeja možete detaljnije upoznati s arhitektonskim i kulturno – povijesnim vrijednostima ovih objekata.

[TheChamp-FB-Comments]