Međunarodni dan mladih – Grad Našice brine o budućnosti i perspektivi mladih svoga grada
12/08/2020

Međunarodni dan mladih obilježava se od 2000. godine s ciljem uključivanja mladih u društvo. Mladi ljudi su najdinamičnija i najsvestranija populacija u društvu, od vrtićanaca, školaraca, srednjoškolaca, studenata pa do mladih u braku. Ovaj dan nas podsjeća kako je potrebno misliti na interese, želje i potrebe mladih u našem društvu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAGrad Našice brine o budućnosti i perspektivi mladih svoga grada. Brinući o svojim najmlađima, povećana je naknada za svako novorođeno dijete na 2 500 kuna. Pored naknada za bebe, Grad roditeljima sufinancira boravak djece u vrtićima i u privatnim jaslicama sa značajnim iznosima. Sufinancira se boravak djece jasličke dobi u privatnim vrtićima s iznosom od 1000 kuna po svakom djetetu, a u gradskom vrtiću i više od toga. Kao veoma važnu mjeru treba istaknuti i to da Grad osigurava besplatne radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.

 

Kako bi razvijali grad u profesionalnom smislu, ali i pružili bolju budućnost mladima, svake godine Grad osigurava ukupno 30 stipendija studentima s područja Grada Našica, u iznosu od 800 i 1000 kn mjesečno. Stipendije su prvenstveno motivacija i poticaj studentima za kvalitetniji rad, ali ujedno i pomoć studentima, kao i njihovim roditeljima, u vrijeme studiranja. Stipendijama za izvrsnost želi se potaknuti sve izvrsne studente da marljivo nastave raditi i uvijek budu najbolji. Grad Našice uključio se i u program poticajne stanogradnje. U suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izgradit će višestambenu zgradu na raskrižju Ulice Vatroslava Lisinskog i Sokolske ulice u Našicama. Izgradnjom stanova za mlade žele pomoći mladima u rješavanju važnog životnog problema, a to je stambeno pitanje te ih potaknuti na ostanak u Našicama. Ovim programom, cijena kvadrata stana bit će puno niža od tržišne, a uz to se nude i isplativi krediti.

 

U nizu mjera kojima Grad pomaže mladima, a u sklopu potpora poljoprivredi i unaprjeđenju ruralnog prostora, Grad je osigurao i mjere potpore za mlade poduzetnike, početnike u poljoprivredi. Gradonačelnik Josip Miletić rekao je kako se uz sve ovo, financijski potpomažu i brojne udruge mladih koje djeluju u gradu te dvije Osnovne i Srednja škola, jer ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost.

 

U Našicama djeluju i Dječje gradsko vijeće i Gradski savjet mladih. Goran Konjetić, predsjednik Gradskog savjeta mladih, rekao je kako im je jedan od glavnih prioriteta suradnja s udrugama koje su usmjerene prema radu s mladima. Tijekom cijele godine Gradski savjet mladih podržava brojne programske aktivnosti vezane uz obrazovanje, zapošljavanje, poduzetništvo mladih, mladih u sportu, kulturi, glazbi te aktivno sudjelovanje mladih u društvu kroz volonterski rad. Gradski savjet mladih aktivno surađuje s gradskim i općinskim savjetima mladih na području naše županije, te podržava i sve ostale aktivnosti koje uključuju mlade, rekao je Konjetić.

 

Foto: arhiva