Promicanje jednakosti povodom Međunarodnog dana bijelog štapa
16/10/2019

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno dana slijepih i slabovidnih osoba, Udruga slijepih Našice i ove je godine pripremila prigodne aktivnosti. U centru grada postavljen je štand sa izloženim rukotvorinama, a našički osmaši pridružili su se aktivnostima tako što su pozvali učenike Osnovne škole Vladimir Nazor Đakovo, kako bi zajedno proučavali i iskusili život slijepe osobe. Predsjednik Udruge slijepih Našice, Rolando Butković, zahvalio se svim sudionicima sa željom da se takve aktivnosti nastave i u budućnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Ove smo godine Međunarodni dan bijelog štapa odlučili obilježiti na drugačiji način. Tako ove godine, osim časopisa, zahvaljujući trudu volonterki i članica projekta Djetelina s četiri lista, imamo i lijepe rukotvorine, koje su privukle pažnju naših sugrađana. Posebno mi je drago što su uključeni i učenici iz Osnovne škole Dore Pejačević Našice i njihov prijateljski razred iz Đakova. U četvrtak ćemo ovaj dan obilježiti u Podgoraču sa tamošnjom školom, jer je ondje slijepa učenica koja je članica naše udruge. Osobno sam zadovoljan načinom na koji se sve ovo odvija, posebice zato što nam se danas pridružio novi član.” – rekao je predsjednik Udruge slijepih Našice, Rolando Butković.

Učenici su hodali sa povezima na očima, te su pisali svoja imena na brajici, zajedno s razrednicama, a na kraju su igrali igru pokvarenog telefona na engleskom jeziku. Razrednica 8.c razreda, Alenka Taslak, istaknula je da je cilj njenog razreda još veća aktivacija u aktivnostima Udruge slijepih Našice.

„Od prvog razreda mi svake godine obilježavamo današnji dan unutar razreda, a ove godine smo to odlučili približiti široj javnosti. Smatram da je to vrlo važno, s obzirom na to da u razredu imamo slijepog učenika, Bornu. Na taj se način kod djece razvija empatija, odnosno prihvaćanje osoba koje se na neki način razlikuju od ostalih, te uključivanje takvih osoba u našu svakodnevicu. Sa Udrugom slijepih povezani smo preko gospođe Tatjane Bela, koja je majka našeg učenika, a koja nas obavještava o određenim događanjima.”  – rekla je profesorica Taslak.

Učenici Osnovne škole Dore Pejačević uživali su prenoseći svoje znanje o brajici učenicima iz Đakova, koji su također uz osmijeh sudjelovali u aktivnostima. Profesorica Željka Starčević iz Đakova rado je dovela svoje učenike u Našice, s ciljem razvijanja tolerancije prema onima koji su drugačiji. Učenici su izrazili želju za sudjelovanjem i iduće godine, kako bi se osobe sa poteškoćama sa vidom osjećale što prihvaćenije.