Masovni ostanaku u 4 zida usporava i interent te otežava rad servera
24/03/2020

Od kako je proglašena pandemija zbog koronavirusa, mnogi su građani diljem svijeta prisiljeni raditi od kuće kako bi očuvali vlastito i tuđe zdravlje. Upravo to je povod masovnog povećanja korištenja određenih programa, što uključuje i povećanje korištenja podatkovnog prometa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMnogi telekomunikacijski operateri žale se na probleme prilikom prijave na mrežu, a kao glavni razlog navode preopterećenje sustava zbog masovnog rada od kuće. Naime, mnogi poslovni timovi za vrijeme boravka kod kuće koriste videopozive za konferencije i sastanke, kao i obične pozive i e-mail za međusobnu komunikaciju. To je svima najbolji način da održe kontakt i kontinuitet poslovanja, ali teleoperateri upozoravaju da bi moglo doći do masovnog rušenja sustava zbog pretjeranog protoka podatkovnog prometa.

Do masovnog korištenja podatkovnog i glasovnog prometa putem različitih programa i društvenih mreža dovele su stroge mjere koje u nekim slučajevima uključuju karantenu i samoizolaciju, zatvaranje većine javnih ustanova poput škola, vrtića, restorana i raznih tvrtki, zbog čega je također porasla i potražnja za tehnologijom. Došlo je do velikog povećanja korištenja intenreta, a način komunikacije među ljudima se promijenio jer sastanci u vrijeme stroge karantene jednostavno nisu mogući. Mnogi svoj Wifi, osim u poslovne svrhe, koriste i u privatne svrhe kako bi mogli komunicirati sa obitelji, rođacima i prijateljima, a zabilježena je i veća potrošnja fiksne mreže. Mnogi serveri koji su donedavno radili sasvim dobro sada se počinju rušiti, a razlog tome je osim masovne potrošnje i isprobavanje novih aplikacija čije korištenje prije nije bilo toliko rašireno.

Stručnjaci upozoravaju da bi se poteškoće sa internet mrežama mogle češće pojavljivati i u Hrvatskoj, a razlog je, osim pretjeranog opterećenja, također i potres koji je zahvatio Zagreb. No, nadležni rade na što bržem rješavanju problema, pa se građani ne moraju pretjerano brinuti jer do sada nisu zabilježene neke znatne poteškoće. Važno je i dalje da ostanete u svojim kućama i prilagodite se propisanim mjerama i uvjetima u kojima živimo, jer tako ćete na najbolji mogući način pridonijeti smanjenju širenja koronavirusa.