Manje padanja na tehničkim pregledima
24/02/2020

Do prije nepune dvije godine napuklo vjetrobransko staklo, oštećeni vanjski retrovizori, izostanak kutije prve pomoći, neispravan ventilacijski sustav ili rezervnih žaruljica bili su nedostatci zbog kojih se padalo na tehničkom pregledu automobila. Po najnovijoj kategorizaciji nedostataka kvarovi se dijele na manje, veće i opasne. Što znači da se oni “manji” tek bilježe, a zbog njih se više ne pada na tehničkom pregledu. Koliko će to zapravo olakšati vozačima, tek ćemo vidjeti jer će se vlasnike samo upozoravati na pronađene nedostatke koje treba otkloniti, a uz to otklanjanje neće biti vremenski uvjetovano.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATako vozač neće pasti na tehničkom ako nema reflektirajući prsluk ili je on oštećen, u slučaju izostanka ili manjkavosti kutije prve pomoći ili kompleta rezervnih žarulja. No i dalje se neka oprema smatra obveznom, poput sigurnosnog trokuta, za kojeg nema oprosta. Tolerirat će se i oštećeno vjetrobransko staklo, ako oštećenje ne smeta pogledu vozača, odnosno nije u području brisanja brisača. Promjene se bilježe i u osvjetljavanju stražnjih registarskih pločica, jer ako je osvjetljavaju dva izvora svjetlosti, tehnički se ne ponavlja ako jedno nije u funkciji. Ipak ako imate samo jedno svijetlo i ono nije u funkciji, nažalost padate. Spremnik za tekućinu ne mora biti pun, bitno je da su perači ispravni te se pri aktiviranju poluge za pranje stakala može čuti rad električne pumpe. Od sad prolazi i korozija, i to ona površinska, koja je svrstana u manji nedostatak i vozači imaju godinu dana za popravak. Takva površinska oštećenja karoserije, poput udubljenja ili ogrebotina se toleriraju i ne dovode do ponavljanja tehničkog pregleda ako ne utječu na funkcionalnost.

Ipak treba naglasiti da novi tolerantniji režim tehničkog pregleda vozila vrijedi samo za nepravilnosti koje nisu opasne po upravljanje motornim vozilom, tako da svoje ljubimce ipak dobro provjerite i osigurajte sigurnost.