Ljetne viroze mogu biti problem – Evo kako ih spriječiti
02/08/2020

Visoke ljetne temperature tjeraju nas na paljenje klimatizacijskih uređaja, koji ponekad rashlađuju na puno niže temperature od preporučenoga. Osim što nagle promjene remete krvni tlak te uzrokuju vrtoglavicu i slične simptome, mogu biti okidač za razvoj infekcija i upala. Pri planiranju ljetovanja, ljetne viroze među glavnim su razlozima koji kvare vrijeme koje bismo trebali provoditi uživajući.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA 

Pranje ruku

Ipak, puno možemo učiniti i sami, a tajna uglavnom leži u pridržavanju osnovnih higijenskih uvjeta, poput pranja ruku, osobito prije jela. Ako nemate u blizini vodu i sapun, poslužite se vlažnim maramicama. Pobrinite se da vase ruke nakon pranja budu dobro osušene, jer bakterije i virusi najviše se šire na vlažnim područjima.

 

Čiste namirnice

Mnogima se dogodi da voće ili povrće koje planiraju pojesti prije konzumiranja na operu jer izgleda “čisto”. Ipak, osobito ako se radi o kupovnim proizvodima, valja obratiti pažnju na sve ono što ne vidimo, a što se može nalaziti na voću ili povrću. Upravo zato što postoje mikroorganizmi koji potencijalno mogu biti i opasni, neka vam ne bude teško odvojiti nekoliko sekundi da operete namirnice pod mlazom vode.

 

Dobro spremljena hrana

Ne morate biti profesionalci u kuhanju i vaša jela ne moraju biti kao iz restorana, ali potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Naime, lako kvarljive namirnice koje moraju stajati u hladnjaku nemojte ondje držati dugo. Ako ih ne planirate pojesti, radije ih ni ne kupujte jer riskirate kvarenje iste hrane koja nekome može naškoditi. Pri kuhanju povrća, mesa i tjestenine pobrinite se da su namirnice mekane i dovoljno kuhane, jer u suprotnom mogu izazvati probavne tegobe. Također, kuhane obroke ne spremajte u hladnjak dok su još topli, nego ih prije toga ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Isto tako, kada podgrijavate hranu, učinite to jednom do dva puta, nikako ne više, jer u suprotnom hrana gubi svoje pozitivne i stječe negativne vrijednosti.

 

Pazite što kupujete

Jela poput brze hrane i sladoleda ljeti su atrakcija i mnogi im pribjegavaju. Međutim, neki ljudi nisu imali pozitivna iskustva. Naime, neki od proizvođača koji prodaju svoje proizvode na javnim mjestima, poput plaži, često ne brinu o kvaliteti svojih jela. Upravo zato se kod onih koji ih konzumiraju javljaju probavni problem poput žgaravice, grčeva, proljeva i mučnine. Zato pazite što i kod koga kupujete od hrane.