Lijepi početak godine uz Feravino – Uz mlada vina blagoslovili godinu
22/01/2020

Preplatite se
TV Našice

Tradicionalna proslava blagdana svetog Vinca u organizaciji Nexe Grupe i Feravina održana je i ove godine u vinogradu Božilovac. Za razliku od prošlogodišnjeg snijega, zrake sunca ove su godine doprinijele još veselijoj i rasplesanoj fešti, koju je dodatno začinio nastup gosta iznenađenja, poznatog hrvatskog pjevača Mladena Grdovića. Velik broj suradnika i prijatelja proslavu je započeo u proizvodnom pogonu i punionici Vinarije Feravina, gdje su probali friške kapljice slavonskog tekućeg zlata, frankovku i graševinu iz 2019. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA– Ove godine smo iznimno zadovoljni sa mladom frankovkom koju smo već za Martinje pripremili našim kupcima, dok su mlade graševine bile spremne već u prosincu. Nastavljamo trend ranog izlaska mladih vina na tržište, a spremna su i naša rose vina. 2018. godina je bila iznimno rodna, dok je 2019. bila ispod razine očekivanog, stoga smo proizveli 100 tisuća litara vina manje, no to je doprinijelo puno kvalitetnijim vinima – rekao je Martin Kovačević, enolog vinarije Feravino, koji je uz kolegice proveo nekoliko grupa gostiju kroz novi proizvodni pogon Feravina.

A onda su svi putevi vodili do Božilovca gdje je prvu ovogodišnju rezidbu u vinogradu predvodio Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

– Jako je veliki odaziv svake godine na našu feštu, a svake godine imamo i sve bolje vino. Ulažemo u modernizaciju, nove proizvode gdje posebice ističemo naše pjenušce, proizvedene i punjene u Feričancima. Po tom smo dodatno poznati, jer sve radimo u Feričancima. Naša vina na svjetskim natjecanjima postižu iznimne rezultate, a ovdje nam je u planu rekonstrukcija 60 hektara vinograda. Napravili smo puno i u smislu infrastrukture i turizma, kurija će biti otvorena kroz tri godine, a nama je cilj da od općine Feričanci stvorimo još razvijenu općinu. Uz to želimo biti najveća mala vinarija u Hrvatskoj uz što bolje rezultate i vina – rekao Ivan Ergović poručivši da danas treba uživati u dobrim kapljicama kao i kroz cijelu godinu.

Nakon blagoslova vinograda te kićenja trsa kobasicama i kulenom kako bi godina bila što rodnija, započelo je natjecanje u rezanju vinove u kojem godinama pobjeđuju žene, a tako je bilo i ove godine. Osim u mladim vinima svi posjetitelji uživali su u mirisima i ukusima tradicionalnih delicija poput slanina i kobasice na ražnju, vola, čobanca te tamburašku glazbu. Glavni odgovorni nikad posjećenije fešte okupane vinom bile su tvrtke Nexe Grupa i Osilovac d.o.o. Feričanci – u čijem je sastavu vinarija Feravino.

– Mi smo izuzetno zadovoljni prošlom godinom, jer napravili smo pomak u svim segmentima poslovanja, posebice vinariji koja je nama vrlo važna. Berbom smo izuzetno zadovoljni, posebice kvalitetom. Svjesni smo da ako želimo napraviti neki značajan napredak uz sve do sada postignuto, moramo stvari gledati malo šire, pa smo se prvenstveno fokusirali na kvalitetu. Ovako veliki broj okupljenih ljudi na današnjoj proslavi čini nas ponosnima, dokaz je to dobre suradnje i povjerenja koje imamo sa svojim suradnicima i partnerima – rekao je Ivan Maričić,

– Sve vinogradarske godine su teške, no ovu smo uspjeli izvući, jer uz puno kiše ali i dosta sunca u rujnu sve smo uspjeli napraviti na vrijeme. Naši vinari idu velikim koracima dalje uz modernu opremu pa su postavljeni ciljevi ostvareni. Što se tiče rezidbe, ona je kod nas već počela jer površine vinograda su velike, iako smo na određenim površinama iznimno pažljivi zbog mogućeg proljetnog mraza – rekao je Matjaž Lemut i našalio se da očito ove godine neće biti ledene berbe.

Prije same proslave na Božilovcu, velik broj gostiju iz regije navratio je u nezaobilazni stari podrum u samom središtu mjesta Feričanci.

– U starom podrumu danas dočekujemo veliki broj organiziranih turističkih posjetitelja koji dolaze u obilazak i na degustaciju. Naš podrum krije različite čari i povijesne priče, a najvrijednija su ipak ovdje naša vina koja odležavaju u barik bačvama. No ipak najviše vodimo kad ovdje dođu ljudi, kad se degustira, pjeva uz tamburaše koji su neminovni za ovaj prostor – rekla je Jenette-Marija Šimić osvrnuvši se na razvoj turizma u Feričancima kroz Festival frankovke koji pridonosi promociji Feravina posebice frankovke, šampionke.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji