Koliko je važna hidratacija?
19/08/2019

Preplatite se
TV Našice

Voda je, čak prije hrane, najvažnija stavka za naš organizam. Voda je prirodni element, važno i neophodno gorivo za naš organizam, koji se sastoji od organa i tekućina koje tijelo ne bi moglo proizvoditi bez vode. Osim što utažuje žeđ, voda čisti naše tijelo od toksina iznutra i izvana, stoga je neophodna za svakodnevni život svakog pojedinca. Bez nje ne bi mogle živjeti niti životinje niti biljke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASALjetne suše i topline uvelike utječu na dehidraciju našeg organizma. Toplina i suhi zrak zahtijevaju više napora za naš organizam, koji na to reagira izbacivanjem vode u obliku znoja. Upravo iz razloga što ljeti gubimo više tekućine, vrlo je važno piti dovoljno vode kako bi naše tijelo normalno funkcioniralo.

Voda je bogata kisikom i mineralima, kao i tijelima koja utječu na snagu našeg imuniteta. Ona utječe na hidrataciju iznutra i izvana, a tako štiti naše tijelo od isušivanja i opasnosti koje vrebaju premalom konzumacijom vode. Hidratacija je neophodna, kako za našu kožu, tako i za naše organe, a ponajprije za naš mozak. Vodom u tijelo, između ostalog, unosimo i kisik, koji je neophodan za život svakog organizma. Uz dovoljno vode, naš organizam će raditi normalno, a tijelo neće biti umorno i iscrpljeno, te će naš mozak bolje filtrirati informacije.

Greška koju većina ljudi radi je konzumacija zamjenskih tekućina za vodu, poput različitih sokova, ili čak alkohola. Ti proizvodi imaju određenu količinu vode u sebi, ali većinom su prepuni kemikalija i šećera, koji dehidrira i umara naš organizam. Sokovi ne mogu utažiti žeđ, koliko god ih popili, a uz to mogu izazvati i zdravstvene smetnje, kao što su visok kolesterol, masnoća i probavne smetnje. Većina sokova koje kupujemo nisu od prirodnih materijala, a ako i jesu, nisu alternativa za ljetne žeđi i osvježenje. Voda je puno lakša za naš organizam, a i potpuno je bezopasna i nije štetna za zdravlje.

Nema sumnje da je voda najvažnija stavka za naš život. No, koliko mi za to marimo? Svojim utjecajem i proizvodnjom proizvoda koji zagađuju okoliš, ljudska populacija uvelike onečišćuje vodu koju konzumiramo, a koje je upravo iz tog razloga sve manje i manje. Ekološke institucije i udruge već dugo upozoravaju da pazimo na okoliš, ali i dalje se u pitke rijeke izbacuju izmeti i smeće, što nikako nije pogodno za naše zdravlje.

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji