Koliko često vi mijenjate posteljinu?
18/01/2020

Krevet je mnogima najdraže mjesto za opuštanje. U njemu provodimo i do deset sati dnevno, a s nama na posteljinu dolaze i naše mrtve stanice kože te prljavština koja ostaje na koži i u kosi ako se ne otuširamo. Mnogi stručnjaci donedavno su upozoravali da se posteljina treba mijenjati barem dva puta mjesečno, ali novija istraživanja pokazala su kako ju je potrebno mijenjati puno češće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAZimske noći znaju biti poprilično hladne, pa upravo zbog toga većina pribjegava debelim, pernatim pokrivačima. No, tijekom stanja mirovanja tijelo troši manje energije, a pokriveno pod tako debelim slojem zadržava toplinu i proizvodi novu. To dovodi do znojenja, a znoj skida mrtve stanice kože i preostalu prljavštinu, što potom ostaje na području na kojem spavamo. Uz to, potrebno je naglasiti kako zimi vladaju razne zarazne bolesti, a sve počinje od obične prehlade. Tako tjelesne tekućine iz nosa i usta uslijed šmrcanja, kihanja i kašljanja ostaju na našoj posteljini, a bakterije se na tom toplom području brzo razmnožavaju.

Ako se prisjetimo da zimi također ne otvaramo često prozore zbog sprječavanja prodora hladnoće, upravo to je razlog skupljanja veće količine prašine, koja također pada na naše ležajeve. Mnogo je načina na koje se posteljina može onečistiti, a mi ne razmišljamo o onima koje ne vidimo golim okom. No, za pravilno održavanje higijene i sprječavanje i brže liječenje od vladajućih bolesti, posteljinu je potrebno mijenjati najmanje jednom tjedno. Posteljina bi trebala biti oprana na temperaturi između 40°C i 60°C, kako ne bi preživjele bakterije i virusi koji uzrokuju zaraze.