Koliko često čistite svoju tipkovnicu? Iznenadili biste se koliko je prljava
09/08/2020

Donedavno je vladalo uvriježeno mišljenje kako je toaletna daska najprljaviji dio kućanstva. Međutim, tu teoriju pobile su činjenice da su površine poput mobitela, kvaka i stolova puno prljavije upravo zato što se češće diraju prljavim rukama, a većinom se ne dezinficiraju i ne čiste redovito. Cijeli je niz najprljavijih površina ispred toaletne daske, a mi smo izdvojili onu koju najviše koristimo – računalna tipkovnica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATipkovnice se nalaze gotovo u svakom privatnom i poslovnom prostoru, bilo da su ugrađene u prijenosno računalo ili su s računalom povezane kabelom, odnosno, povezane bežično. Upravo po njima tipkamo u bilo koje doba dana i noći, nakon diranja razno raznih površina, pa čak i nakon obavljanja nužne. Nesvjesni rizika, mnogu uz računalo jedu grickalice ili sendviče pod pauzom, a često se u blizini znaju pronaći i bomboni ili čokolada. Sve to ostavlja ljepljive i masne tragove na tipkovnici u kojima se kasnije skupljaju bakterije, čestice plijesni i ostali mikroorganizmi, a jedući prljavim prstima u svoj organizam unosimo razne mikroorganizme koji mogu biti iznimno opasni za ljudsko zdravlje. Tipkovnice su prepune bakterija, klica i raznih škodljivih čestica koje mogu ugroziti zdravlje, stoga ih je neophodno redovito čistiti.

 

Vlažne maramice

Vlažne maramice prva su pomoć pri čišćenju površina, ali bitno je naglasiti da bi one u ovom slučaju trebale biti umočene u dezinficijens. Naravno, ne treba pretjerivati kako vlaga ne bi uništila tipkovnicu, ali vlažnim maramicama treba prijeći svaki rub, urez i udubinu. Nastojte biti detaljni i nikako nemojte cijelu površinu brisati samo jednom maramicom, već ih mijenjajte nakon što se zaprljaju.

 

Zračna kompresija

Idealan način da očistite unutrašnjost tipkovnice s podignutim tipkama je da ih propušete zračnim kompresorom. Tako će sve one mrvice, prašina i ostala prljavština izaći, a vaša će tipkovnica duže biti čista. Za bolji učinak pokušajte skinuti slova tipkovnice ako je to moguće.

 

Usisavač

Ako se mučite s ostacima nečistoća unutar tipkovnice, uvijek se možete poslužiti usisavačem. To je ujedno i najjednostavnije rješenje za rješavanje mrvica i sličnoga, ali ne zaboravite nakon usisavanja detaljno prebrisati tipkovnicu.

 

Dezinficijensi

Ako nemate vremena za često čišćenje tipkovnice, svoju radnu površinu poprskajte dezinfekcijskim sredstvima. Ako ništa drugo, barem ćete spriječiti zarazu i prijenos bakterija s tipkovnice u vlastiti organizam.