Znate li koja su najpopularnija skijališta?
04/01/2020

Skijanje je iznimno zahtjevan sport, osim složenih treninga, potrebno je puno truda, rada i odricanja da bi osoba prerasla u profesionalnog skijaša. Međutim, kako uopće započeti sa pripremama i vježbama? Ponajprije, potrebno je znati nekoliko pravila kojih bi se svaki skijaš trebao pridržavati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrije svega, potrebno je obratiti pažnju na ostale, kako ne bi došlo do sudara i ozljeda, koje mogu ostaviti trajne posljedice. Skijati treba učiti polako i obzirno, jer, bez obzira na njegovu popularnost, ovaj sport može biti prilično opasan. Prvo skijanje za većinu predstavlja veliko uzbuđenje i nervozu, ali uz adekvatnu pripremu i dobre savjete ipak se može naučiti. No, prije nego što osoba stane na skije, potrebno je da uz sebe ima iskusnog i kvalitetnog učitelja, koji neće burno reagirati na pogreške i koji će stručno pokazati korake prema napretku. Osim kvalitetnog učitelja, valja imati i kvalitetnu opremu. Potrebno je znati da, unatoč snijegu, na skijaškim stazama nije hladno onima koji se kreću, odnosno skijašima.

Debela zimska jakna nije potrebna, jer za skijanje postoji prikladna, vodonepropusna i prozračna odjeća, koja će spriječiti znojenje i omogućiti tijelu da se lakše kreće. Uz to se valja i dobro zaštititi, a za to služe štitnici za zglobove, zaštitne naočale i kaciga. Mnogi misle da se i bez toga može skijati, ali većina onih koji su koristili skije bez zaštitne opreme završili su na hitnim prijemima. Ozljede glave udarcem u tvrdu površinu, poput leda, kamena ili kacige drugog skijaša, ono su od čega kaciga štiti. Zaštitne naočale štite oči od snijega i svega što bi moglo uletjeti u oči i privremeno onemogućiti skijaša da kvalitetno vidi. No, nisu dovoljne samo obične sunčane naočale, koje izazivaju glavobolje, naprezanje očiju, suzenje očiju i slično.

Skijaške zaštitne naočale dio su cjelokupne opreme i upravo zato imaju takav naziv. One štite oči iz svih uglova, a opet, prozračne su i imaju dvostruku leću kako bi zaštitile od sunčevog bljeska. Skijaška oprema s razlogom postoji i iz istog ju je potrebno koristiti na skijanju. Međutim, osim nužne skijaške opreme, postoje i drugi čimbenici koji bi mogli olakšati ili otežati skijanje. Recimo, odabir mjesta za skijanje. Svi znamo da se za to plaća unaprijed, a samim time valja odabrati lokaciju koja će tada biti dovoljno visoka i hladna da na njoj ostane snijeg, te da će biti u skladu sa imovinskim resursima. Također, isplativo je odabrati pansion koji je blizu skijališta. Unazad nekoliko godina najpopularnija skijališta su u Austriji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Cjelokupna organizacija zimovanja koje uključuje skijanje trebala bi biti dobro isplanirana, a u planiranje ulazi i odabir mjesta gdje je bliže ono u čemu uživate. Tako će vaš odmor biti još bolji i ugodniji.