Kako zaštititi svoj dom od sunca?
10/08/2019

Kako zaštititi svoj dom od sunca?

Preplatite se
TV Našice

Ljeto je vrijeme vrućine i sparine, ali i doba kada sunce ispušta najviše UV zračenja. Zagrijavanje zraka i prostora donosi mnoge poteškoće svakom pojedincu, a najviše onima koji su metereopati, alergičari i asmatičari. Topao zrak utječe na smanjenje koncentracije i aktivnosti, kao i na poteškoće sa disanjem, glavobolje, a samim time i srčane probleme. Ljeto je, kao i zima, teško doba za naš organizam, koji se mora prilagođavati vrućim i sparnim vremenskim uvjetima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKao prvo, treba zaštititi svoj dom, a prije svega, najbitnije je zaštititi se od topline i štetnog UV zračenja.

Ispred ulaza i na mjestima gdje se često zadržavate u svome dvorištu, potrebno je podići nadstrešnice. Limene daske ili crijepni pokrov štite od prodora UV zraka, a samim time utječu i na smanjenje temperature na mjestima do kojih ne dopiru sunčeve zrake. Crijep je najbolji pokrov za zaštitu od topline jer će se ispod limenih pokrova akumulirati toplina.Suncobrani su idealna zaštita od sunca na balkonima, za one koji žive u zgradama, a također smanjuju mogućnost prodora topline i svjetlosti u vaš unutarnji prostor.

Kako biste zaštitili svoj unutarnji prostor od sunca, idealno rješenje za to je postavljanje roleta, koje utječu na zasjenjenje i osvijetljenost prostorija. Preporučuje se odabir svjetlijih boja roleta, jer tamnije boje privlače toplinu i svjetlost, dok svijetle boje reagiraju obrnuto. Prozorsko staklo, njegov oblik i boja, također utječe na količinu prolaska Sunčeve svjetlosti, stoga obratite pažnju i na to. Materijal ulaznih vrata također je utjecajan na ulazak topline. Drvena vrata su tanja i tamnija, te samim time propuštaju više topline u vaš dom. Plastična vrata mogu se pronaći u svjetlijim bojama, a ona ne samo da su deblja, već u svojoj proizvodnji sadrže i gume oko rubova, koje sprječavaju protok zraka. Ovo se također odnosi i na prozore.

Teško je samo tako promijeniti i dodati određene stvari u naš dom, pa ljudi pribjegavaju jednostavnijim i manje skupim rješenjima poput klimatizacijskih uređaja i ventilatora, kako bi rashladili prostor u kojem borave. Ali koliko je to zdravo? Jeste li se ikada zapitali zašto ste prehlađeni u tako vruće doba? Klimatizacijski uređaji remete prirodnu ravnotežu i prilagodbu našeg organizma na vanjske uvjete. Nagle promjene temperature šokiraju naš organizam, stoga on reagira obrambenim mehanizmom i naš imunitet naglo pada. Tada smo podložni bakterijama i virusima koji se nalaze u zraku, te se pojavljuju prehlade i upale. Upravo iz tog razloga, kuću je najbolje provjetravati i rashlađivati kada sunce zađe ili za vrijeme svježine nakon ljetnih pljuskova. To će profiltrirati zrak u vašem unutarnjem prostoru, a samim time smanjit će se koncentracija alergena, grinja i bakterija koje mogu utjecati na vaše zdravlje.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji