Kako u trgovinu i nazad bez da se zarazite?! – Upravo isprobano u Našicama
20/03/2020

Danas, kada su sve oči svijeta uprte u korona virus, točnije kako ga izbjeći i mi smo se pozabavili jednom ozbiljnom temom koja je vrlo važna za svakog od nas. Pogotovo je važno kako bi što manje širili ovaj virus koji, ako jednog dana dođe i u naša mjesta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPrije svega, moram napomenuti kako je ovo vrlo zahtjevan proces, kako god da se nekome činilo lako i da se treba pripaziti na svaki detalj. Virus je vrlo lako prenosiv i samo je rigoroznim mjerama možemo zaustaviti, a takve su i ovom slučaju koji sada opisujemo.

 

Odlazak do bankomata i podizanje gotovine

Dakle, nakon što naravno izađemo iz naših stanova, kuća i slično ulazimo u automobil ili se prema trgovini zaputimo pješke. U svakom slučaju, mi smo danas koristili automobil, rukavice, sunčane naočale, bez maske, ali i to možda nije loše staviti. Nakon toga, nismo imali gotovog novca, te smo otišli do bankomata, prije toga obukli jednokratne rukavice, te s karticom podigli novac. Vratili se do auta, rukavice preokrenuli naopaćke da se ne dira ništa i njih odložili tako na mjesto s kojeg ćemo ih baciti u smeće. S 200 kuna koje smo imali u rukama, zaputili smo se do obližnje pekare. Preporuka je također da se uzimaju manji iznosi, jer i tih 200 kuna kada kupujete kruh se pretvara u puno više papirnatih novčanica koje kolaju okolo pa je po nama bolje uzeti u bankomatu novčanicu od 100 kuna.

 

U prodavaonici kruha

U pekari u kojoj smo ušli, bila su vrata otvorena, što je po nama dobro te nismo morali dirati kvake i slično. Tamo nas je poslužila prodavačica s maskom na licu i s jednokratnim rukavicama. Uzeli smo 3 kruha, rezana i ona su se nalazila u vrećicama. Predali smo naših 200 kuna i vraćen nam je ostatak. Odmah smo u tom trenutku vidjeli problem, jer tri novčanice, 100, 50 i 20 kn su papirnate, i lako se na njih može svašta zalijepiti i uopće nam to nije bilo ugodno. Ipak, imali smo rukavice te smo ih kao takve stavili u džep, a kruh ponijeli sa sobom. U međuvremenu je još jedna kupac ušao, ali smo se s njim uredno mimoišli.

Odlazak u automobil

Pri izlasku iz trgovine odlazimo u automobil, skidamo rukavice i skidamo ih prije nego dotičemo ručku na vratima auta. Vrećice s kruhom odlažemo sa strane i odlazimo doma.

 

Kod kuće

Prvo odnosimo rukavice u smeće i odlazimo oprati ruke. Potom se vraćamo po vrećice kruha, otvaramo ih na površini koju smo za to pripremili i prebacujemo ih u druge platnene vrećice, a ove bacamo i brišemo podlogu gdje smo sve to napravili. Ponovo peremo ruke.

 

Novac na sunce

Znamo da je možda ovo sada pretjerano, ali nakon što smo sve ovo prije napravili vadimo novac iz džepa, stavljamo ih na sunce i nadamo se da će ono učiniti barem neku dezinfekciju novčanicama. Drugi način bi bio pranje ili nešto slično, ali stvarno nismo na čisto što s njima napraviti. Zbog toga preporučamo da se sve plaćanje vrši putem kartica i to po mogućnosti bez kontaktno, dakle do 100 kuna kada nije potrebno upisivati niti pin.

 

To bi bilo to. Znamo da su ovo rigorozne mjere, ali svi upozoravaju kako je pranje ruku, dezinfekcija i distanciranje vrlo važna stvar pa vjerujemo kako će se samo na ovaj način moći nešto učiniti. Isto tako vrlo je važna stvar da svi ovo shvate, a pogotovo ljudi koji prodaju nešto slično kao kruh, jer i oni su vrlo važni u ovom lancu. Dobra higijena, provjetravanje prostorija, često mijenjaju rukavica jer oni s njima diraju i novac pa se to prenosi u ovom slučaju na vrećice.

Za kraj, čitatelji, ako mislite da je pametno, a vjerujemo da je, proslijedite ovaj tekst da i drugi vide da nije zafrkancija ovo što nam dolazi. Jedino ozbiljnim pristupom možemo spriječiti da se ova neman od virusa proširi i našim krajem.