HAK pokazao kako lako izbjeći katastrofu
02/10/2019

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice predstavljen je projekt „Klik”, za edukaciju srednjoškolaca o prometu i vožnji. Kampanja nosi takav naziv zbog važnosti korištenja zaštitnog pojasa, ali je naziv isto tako i sinonim poruke: „Kako lako izbjeći katastrofu?”. Cilj projekta je bitno smanjenje broja nesreća i stradalih.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANažalost, što se prometa tiče, Hrvatska nije baš najsigurnija zemlja u Europi, iza nas su samo Bugarska, Rumunjska i Latvija. Osnovni problem u prometu je prevelika brzina, zatim opijati, najčešće alkohol, te ometanje. U današnje vrijeme pozornost vozačima može oduzeti unaprijeđena tehnologija u automobilima, gdje mobitel više nije jedini takav problem, već postoje ekrani za gledanje filmova, slušanje glazbe i slično. Isto tako, pažnju nam može odvući hrana ili piće koje konzumiramo, različite radnje koje radimo kada ispustimo volan iz jedne ruke, te suvozači u automobilu. No, iako nije jedini, mobitel je ključni problem u prometu.

Predavač je bio Krešimir Viduka, voditelj Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba, koji je kroz razgovor učenicima ukazao na najčešće rizike u prometu, akcije HAK-a u sprječavanju stradavanja u prometu, te im je pokazao i kratke filmove.

„Tijekom razgovora u vožnji, rizik od prometne nesreće je sedam puta veći, dok je tijekom slanja poruke rizik od prometne nesreće dvadeset i tri puta veći nego u normalnim uvjetima. Izuzev toga, pozornost vozača smanjuje se sa jačinom umora. Pospanost je ozbiljan problem, a ako je vozač umoran, ne bi trebao sjedati za volan sve dok se ne odmori dovoljno da se može koncentrirati na promet.” – rekao je Krešimir Viduka, voditelj Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba.

Hrvatski autoklub (HAK) i Policijska uprava osječko – baranjska zbog navedenih su rizika održali edukativno – preventivne aktivnosti za maturante, koji su na neki način rizična kategorija, jer nisu svjesni opasnosti u prometu. Većina njih kreće polagati vozački ispit, te postaju mobilni mladi vozači. Uz predavanje o sigurnosnim pravilima u prometu, učenicima je predstavljen i simulator okretanja vozila, kojeg su imali priliku i isprobati. Uz to su učenici mogli isprobati „pijane naočale”, koje stimuliraju korištenje droga i alkohola.

„Nama je to isprobavanje bilo zabavno, ali vjerujem da je u realnom životu to sasvim drugačije, jer se u takvim slučajevima dešavaju ozbiljne ozljede. Predavanje „Klik” bilo je jako poučno i korisno za sve učenike, osobito za one koji polažu ili su tek položili vozački ispit.” – rekao je Filip Stojanović, učenik Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice.

Darko Ćorković, iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko – baranjske, naglašava da se kroz ove aktivnosti želi djelovati na svijest mladih i navesti ih da razmišljaju o tim stvarima prije nego što sjednu za volan.

„Kroz simulator okretanja naglasili smo im oprez u prilagodbi brzine i korištenju zaštitnog pojasa, kao i korištenju mobilnog uređaja tijekom vožnje. Također smo im ukazali na problem konzumacije alkohola, što je veliki problem. U ovakvim situacijama postoji rizik za vozača, one koje vozi, ali i za sve ostale sudionike u prometu” – rekao je Darko Ćorković iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko – baranjske.

 

Pročitajte još