Kad se male ruke slože, sve se može
21/01/2020

Legendarno i nezaboravno lektirno djelo Ivane Brlić – Mažuranić probudilo je maštu i motivaciju učenicima 4.c razreda OŠ Dore Pejačević. Zanimljiva Šuma Striborova potakla je u njihovim glavicama mnoga pitanja, na koje su odlučili aktivno potražiti kreativne odgovore.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPodijeljeni u grupe, osmišljavali su „pizzu pitanja”, a uz to su izrađivali. Svaka grupa nudila je odgovore vezane uz lektirno djelo, što im je pomoglo u izradi naslovnice Šume Striborove. Nakon toga svaka grupa analizirala je postavljena pitanja, uz što su morali malo napregnuti glavice, te se u suradnji realizirati zadatak. To im je pošlo za rukom, kao i nastavak igre u kojemu su zamišljali da su lik iz bajke Šuma Striborova. Potom su napisali pismo svom čitatelju, koji je mogao saznati nešto o liku što ne piše u bajci. To je radila prva grupa, dok je druga grupa izrađivala je plan začarane šume, na kojem su označili put prema izlazu iz nje.

Treća grupa je izrađivala omotnicu za bajku, koja je na unutarnjoj strani sadržavala njihovu preporuku za budućeg čitača i razloge njegovog izbora. Četvrta grupa je pak imala sličan zadatak kao i prva. Stavili su se u poziciju jednog od glavnih likova iz bajke, a potom su zamislili da je odabrani lik nešto izgubio. Zadatak im je bio osmisliti i napisati novinski oglas za rubriku „Izgubljeno – nađeno”. Svoj zadatak realizirali su i kroz video uradak, koji su prikazali razredu nakon što su ga samostalno snimili ispred Dvorca Pejačević. Učenici i učiteljica Renata Štefančić bili su oduševljeni i izrazito zadovoljni rezultatom rada u grupama.

Foto: ustupljene fotografije