Južna osječka obilaznica nosi ime 106. brigade ZNG RH
29/06/2020

Jučer (28. lipnja) svečano je obilježen Dan osječkih branitelja, dan kada je ustrojena 106. brigada ZNG RH. Najsnažnija osječka postrojba oformljena je po zapovjedi Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske 28. lipnja 1991. godine. Isti dan oformljene su i druge slavonske brigade, 107., valpovačka i 108. slavonskobrodska. 106. brigada ZNG RH dala je nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske, bila je najbrojnija osječka postrojba, a iz nje su izrasle druge postrojbe tijekom Domovinskog rata. U temelje slobodne Hrvatske svoje živote dalo je 175 hrvatskih branitelja, 850 ih je ranjeno, a kroz brigadu je prošlo više od 12 tisuća hrvatskih vojnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOd jučer i osječka Južna obilaznica nosi ime 106. brigade ZNG RH, upravo se protežući prvom crtom linije obrane Osijeka. Svečanost otkrivanja obavijesne ploče održana je u Nemetinu, na istočnom dijelu Južne obilaznice, a otkrili su je obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 106.

 

Svečanost obilježavanja Dana osječkoh branitelja nastavljena je polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode, cvijeće je stavljeno pred spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 

U ime Osječko – baranjske županije, polažući vijenac i svijeću za poginule hrvatske branitelje, predsjednik Skupštine Osječko – baranjske županije Dragan Vulin podsjetio je na žrtvu hrvatskog naroda, njegovih branitelja i tko je gradio temelje u slobodu koju danas uživamo unatoč svim poteškoćama.

Pročitajte još