Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – Ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta
28/10/2020

U Osijeku je danas, 28. listopada 2020., javno predstavljen projekt „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code. Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. Nakon Osijeka, javno događanje održat će se još u Puli.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASvrha projekta Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Projektom se povećava svijest o nejednakoj raspodjeli odgovornosti unutar obitelji i o nesvjesnoj pristranosti poslodavaca uslijed stereotipnih očekivanja. Tako se pri zaposlenju i napredovanju daje prednost mladim muškarcima iako su žene jednako obrazovane i sposobne. Postojanje razlika potvrđuju i službeni podaci o obrazovanju i nezaposlenosti. Od 15,5% nezaposlenih u Osječko – baranjskoj županiji u prošloj godini, žene čine 59% svih nezaposlenih.

 

O nedovoljnoj iskorištenosti potencijala najbolje govori podatak HZZ-a da je prema obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih žena visokog obrazovanja (8,4%), dok je nezaposlenih muškaraca visokog obrazovanja manje (5,6%). Isti trend razlike nezaposlenih po spolu je prisutan u svim županijama, s time da je najmanja razlika u Gradu Zagrebu (48,5 % muškaraca u odnosu na 51,5 % žena), dok je najveća razlika u Posavini i Slavoniji, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji (38,3% muškaraca u odnosu na 61,7% žena).

 

Sudionike je uvodno pozdravila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ona se osvrnula na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu: „Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, sa 2.400,00 na 5.600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji.“

 

Predsjednik Skupštine Osječko – baranjske županije Dragan Vulin istaknuo je: „Tema kojom se bavi ovaj projekt je izuzetno aktualna i samim time što Istočna Hrvatska stoji lošije od ostatka zemlje te nam je cilj to promijeniti. Upravo iz tog razloga Osječko – baranjska županija ime posebne mjere za žene poduzetnice i žene u gospodarstvu čime se pruža podrška, ali i potiče promjena tradicionalne kulture. Pozdravljamo stoga i sve zakonske promjene koje su nužne da bi se osigurala jednakost žena i muškaraca kako bi žene bile zaštićene na radnim mjestima kada planiraju proširenje obitelji.“

 

Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena. „Smanjene stope bolovanja, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama – rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje.“ – istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

 

Jedna od 33 organizacije koje mijenjaju poslovanje i radno mjesto nabolje je Poslovna inteligencija, nositeljica MAMFORCE STANDARDA u kategoriji LEAD i DADFORCE certifikata. Tamošnja voditeljica Ljudskih potencijala Nataša Margetić Lukić istaknula je odgovorne politike i pogodnosti koje zaposlenima osiguravaju nesmetani razvoj karijere bez obzira na roditeljstvo i rod: “Tvrtka zaposlenima prvih 10 dana bolovanja isplaćuje plaću u punom iznosu pa roditelji tu pogodnost mogu koristiti u slučaju bolesti djeteta, uz to zaposleni imaju pravo na 3 slobodna radna dana za polazak djeteta u vrtić ili u prvi razred osnovne škole. Dodatna pogodnost je i puna plaća za pola radnog vremena za prvi mjesec rada nakon roditeljskog dopusta čime se olakšava prilagodba na razdvojenost djece od roditelja.

Već godinama zaposlenima omogućujemo mogućnost rada od kuće i fleksibilne radne angažmane što posljedično omogućuje bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života. Ove godine, zbog epidemioloških mjera, većina zaposlenih radi većim dijelom od kuće te smo im omogućili još fleksibilnije radno vrijeme kako bi mogli usklađivati svoje poslovne obaveze s potrebama ukućana. Sve ove mjere imaju za rezultat zadovoljstvo naših zaposlenika koji cijene sve navedene pogodnosti i svojim odgovornim radom vraćaju tvrtki uloženo. Svjesni smo da su zadovoljni zaposlenici temelj uspjeha tvrtke. Certifikati Mamforce i Dadforce su nam poticaj da i dalje radimo na unapređenju naših praksi jer nam je jako važno da zaposlenici mogu realizirati svoje poslovne ambicije, a u isto vrijeme da imaju kvalitetan privatni život.“

 

U sklopu javnog predstavljanja projekta prikazani su dijelovi predstave „Posao i život za žene i muškarce“ Udruge Riječi/Prave/Predstave, u prilagođenom video formatu zbog aktualne pandemije. Nakon Osijeka, još jedno javno događanje održat će se u Puli. Uz ostale projektne aktivnosti provest će se MAMFORCE audit i edukacije za poslodavce i zaposlenike u 20 organizacija.

 

Uz pomoć MAMFORCE metode, koja usmjerava promjenu organizacijske kulture prema uključivom i rodno balansiranom radnom okruženju, u tvrtkama će se identificirati postojeće pristranosti, uvesti organizacijske promjene i prakse koje omogućuju ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenih. Pozitivni pomaci i najbolje prakse će dobiti priznanje u obliku MAMFORCE standarda kao znaka kvalitete za organizacije prijatelje obitelji i žena.

 

Na kraju konferencije je upućen javni poziv tvrtkama za uključenje u MAMFORCE SOCIETY o čemu više informacija možete naći na web stranici www.mamforce.hr, gdje se nalaze dodatne informacije o projektu. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada , mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code. Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR. Projekt se provodi u periodu od 1. lipnja 2020. do 31. svibnja 2022.  Za sve dodatne informacije stoje vam na raspolaganju.

 

Kontakt za medije:

Diana K. Dešković

+385 91 4663 673

diana.kobas@mamforce.hr

 

 

Dodatne informacije o MAMFORCE STANDARDU

MAMFORCE METODA je DEI1 audit koji je razvila tvrtka Spona code d.o.o. temeljem akademskih i praktičnih spoznaja te preporuka međunarodnih organizacija. Evaluira i prati niz indikatora koji omogućuju dugoročno mjerenje održive organizacijske promjene. Metoda je strateški alat promjene organizacijske kulture koji pruža podršku u kreiranju podržavajućeg radnog mjesta baziranog na otvorenoj komunikaciji, povjerenju i uvažavanju različitosti.

 

Uvođenjem MAMFORCE standarda kompanije rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. Ovisno o stupnju razvijenosti HR2 i DEI praksi organizacije ostvaruju pravo korištenja MAMFORCE standarda u kategoriji CHANGE, GROW ili LEAD.

 

Kompanije koje su uvele standard i koje kontinuirano rade na poboljšanjima načina i uvjeta rada bilježe poboljšanu angažiranost zaposlenih i povećanu produktivnost. Ujedno, zahvaljujući različitim pristupima raznolikih skupina zaposlenih tržištu nude bolje proizvode i usluge te donose promišljene, održive poslovne odluke.

 

U Hrvatskoj je do sada 27 organizacija zaslužilo status MAMFORCE što ih čini odgovornim radnim mjestom s prijateljskim praksama za obitelj i žene. U red odgovornih kompanija su se svrstali A1, BKS Bank Glavna podružnica Hrvatska, INA, Privredna banka Zagreb, Poslovna inteligencija, Verso Altima i drugi.

[TheChamp-FB-Comments]