Jedini barber u Našicama samostalno radi od svoje 17 godine
07/02/2019

Preplatite se
TV Našice

U Našicama je više od 25 frizerskih salona za uređivanje muškaraca i žena, no samo je jedan muški frizer, Franjo Božiček. On je svoje zanimanje, kako kaže odabrao iz više razloga, nije bio za neko dugogodišnje školovanje i htio je što prije započeti s radom, a ljubav prema ovom poslu rodila se kasnije. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA„Nisam nikad bio raspoložen za neki teški fizički rad, iako se i ovdje naradimo, no ovo mi se onda samo po sebi nametnulo kao dobro zanimanje. Čak me iznenađuje što se mladi dečki danas ne odlučuju za isto, jer ne vidim puno boljih zanimanja od frizera.” – ističe Franjo koji je školu odlučio završiti u Đakovu, gdje je za razliku od Našica u svakoj generaciji bilo najmanje tri dječaka u razredu, tako da u samo tri godine iz škole izađe više od 10 frizera, a u samom gradu djeluje njih nekoliko. 

Školovanjem je stekao izuzetno znanje jer je većinu školske godine zapravo proveo u frizerskom salonu, malo je tu bilo teorije, što smatra jednom od glavnih načina dobrog obrazovanja za zanimanje frizera. Što se tiče okoline i prijatelja, reakcije na njegovu odluku su bile različite, pa se često susretao sa zezancijama na račun muškog frizera no nikada mu to nije predstavljalo problem.

„Ja od 17 godine radim upravo ono za što sam se školovao i što, uostalom volim raditi.„ – rekao je Franjo te istaknuo da je početak, s tako malo godina, bio izuzetno težak, no nakon jednog određenog vremena sve se stabiliziralo, da bi evo danas, zajedno sa svojom suprugom Mihaelom, stvorio obiteljski posao. Prije 15 godina bavio se samo muškim frizurama, a unazad nekoliko godina uvrstio je u asortiman usluga i jednostavne ženske frizure, no najpoznatiji je u Našicama, i na širem području, po uređivanju brada i brkova.

„Prepoznatljivi smo i jer jedini u gradu, a i među rijetkima smo, koji se čak i na nivou županije, bave određenim načinom muškog šišanja poput fade frizure, gdje se pola glave izbrijava i radi se sjena prijelaza. Danas je za razliku od prije ovaj posao postao umjetnost.” – s ponosom ističe, pa iako je barbera u Hrvatskoj malo nažalost ne surađuju, a kaže to bi dodatno upotpunilo rad i znanje, kao i činjenica da je u početku rada mogao imati mentora poput jednog od nekadašnjih našičkih brica jer iako je od jednog preuzeo lokal nikada zapravo nije radio s njima.

„I danas nakon 15 godina bih izabrao isto zanimanje, jer ovdje možeš biti kreativan i napraviti nešto novo, prednost posla je što nisi izložen nepovoljnim vremenskim uvjetima te u potpunosti možeš biti slobodan i biti svoj i to doprinosi razvoju posla.” Klijenti vole njegovu stručnost, ali i svake se godine vole okupiti zadnje subote u 11. mjesecu kad održava Brkvember party, a tad se slavi i rođendan frizerskog salona i onda je klijentima doslovno sve dopušteno. Ovaj frizer djeluje i humanitarno, pa tako posljednje tri godine, besplatno, tjedan dana prije škole šiša sve osnovnoškolce.

VEZANI TEKSTOVI

[TheChamp-FB-Comments]

Vjenčanja i drugi vama važni događaji